Зам.министъра за земеделието и храните Светлана Боянова, заяви в интервю пред Фермер.БГ, че предстоят промени в популярната мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони, които ще подпомогнат усвояването на евросредства да достигне до по-голям кръг фермери, включително по-малките такива, както и до зеленчукопроизводители, овощари, билкари и др.

 

Тя посочи, че след като това се случи, фермерите, които са реализирали проекти по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" и в бизнес плановете си са заявили, че ще модернизират стопанствата си ще бъдат с приоритет при отварянето на мярката по негарантирания бюджет.

По думите на зам.-министър Боянова в мярката ще се влеят около 140 млн. евро /280 млн. лв./, които ще се ползват и за полупазарни стопанства. Също така този бюджет ще позволи да се подпомогнат и кравеферми от Първа категория, посочи тя. Това ще се направи, защото много от фермите, които към момента отговарят на всички евроизисквания също имали нужда да сменят апаратурите си с по-модерни.

Мярка 124 за иновации няма да бъде отворена, но за сметка на това, след прехвърлянето на бюджет към мярка 121 ще се подпомагат и иновационни проекти. Освен това 280-те милиона ще послужат и за преминаването на стопани от конвенционално към биологично земеделие. Освен това по атрактивната мярка се предвижда и приемане на проекти за трайни насаждения, което цели да стимулира и зеленчукопроизводителите. Ще се отпускат средства не само за трактори, комбайни и прикачен инвентар, но и за друг вид техника необходима за стопанствата, посочи Светлана Боянова.

Според разчетите на МЗХ дори от тези допълнителни 280 млн. лв. ще останат неусвоени средства, които МЗХ предвижда за допълнително подпомагане по гарантираните бюджети.

В момента мярка 121 е отворена за кандидатстване единствено по гарантираните бюджети и Нитратната директива. Новост е, че до края на годината ще има нови два приемни прозореца, които целят да стимулират животновъдите да кандидатстват. По план през 2011 г. трябваше да има само два приемни периода, единият от които мина през Март, а другият да бъде във втората половина на годината. Министерството обаче подготвя и трети извънреден прием за животновъдите с ферми от Втора и Трета категория, които буквално ще хванат последния влак. Прогнозата обаче е да останат неусвоени средства и от гарантираните бюджети по мярката.

 

Вижте цялото интервю по проблемите на животновъдството и преструктурирането на фермите 2-а и 3-а категория, както и актуалните въпроси с модернизацията на земеделските стопанства в България и предстоящия рестарт на мярка Млад фермер".


ВИЖТЕ ВИДЕО ИНТЕРВЮТО