Руските фермери прибраха повече от една трета от новата житна реколта. Ожънати са 27,5 млн. тона пшеница от 7,15 млн. хектара. 
 
 
По същото време на миналата година прибраното количество е било 14,5 млн. тона от 3,18 млн. хектара, показват данни на Министерството  на селското стопанство на Русия, цитирани от аналитичния център „СовЕкон“.
 
Средният добив на пшеница през тази година е 384 кг/декар при 458 кг/декар миналото лято. Спадът с 16% се обяснява с тежката суша, която порази голяма част от зърнопроизводителните райони на Русия, включително и Сибир.
 
Сегашните добиви са сред най-ниските през последните години. През 2015 г. руските фермери са прибрали средно по 369 кг/декар, а през 2016 г. – 416 кг/декар.
 
След продължителната суша много региони от европейската част на Русия бяха обхванати през последните дни от обилни дъждове, които допълнително усложняват положението. Те затрудняват прибирането на реколтата и може влошат качеството на пшеницата, като предизвикат покълване на зърната в класовете.
 
Последната прогноза на „СовЕкон“ гласи, че през тази година Русия ще прибере 69,6 млн. тона жито или с близо 19% по-малко в сравнение с 2017 г., когато страната доби рекордните 85,9 млн. тона. Прогнозата на руското Министерство на селското стопанство за тази година е по-консервативна – 64,4 млн. тона, а аграрният департамент в САЩ очаква новата реколта от пшеница в Русия да бъде 67 млн. тона, като не се отчита продукцията от Кримския полуостров.