x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Супермаркети продават зеленчуци, произведени на покривите им

Креативни предприемачи затварят кръга

Супермаркети продават зеленчуци, произведени на покривите им
Автор: Фермер.БГ
снимка: © connexionfrance.com
Супермаркети продават хранителни стоки, които можем да определим буквално като местни. Това е така, защото креативните предприемачи са затворили кръга като произвеждат храна на покрива на сградите си, където се помещават магазините им.
Някои от многобройните примери затова са белгийският супермаркет Boondael и френският Carrefour.
 
 
И двата магазина акцентират върху широко пространство на покрива на магазините си, посветено на отглеждането на свежа земеделска продукция. 
 
Белгийският супермаркет например залага половината от покривното пространство да бъде заделени за оранжерия. Докато дугата половина позволява на магазина да култивира зеленчуци на открито. По този начин, когато времето не позволява използване на откритото пространство върху покрива, магазинът може да продължи да отглежда зеленчуци в оранжерията.
 
Зеленчуците, отгледани върху покрива на супермаркета, ще се продават в магазина на по-ниска цена, отколкото биологичната продукция, която се предлага там. Въпреки, че на теория продукцията, която ще се отглежда върху магазина, може да бъде описана като биологична, чисто технически тя няма да може да получи етикет за органичен зеленчук, защото „не се отглежда директно в естествена почва, а върху покрив“, според супермаркета. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Ето за кои аграрни професии работи бъдещето
 
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
10.12.2018 | 5920 прочитания
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
Налаганите високи цени на въглеродните емисии и готвеното отпадане на антидъмпинговите мита за внос от страни с ниски рестрикции водят до ликвидация на сектора
news