x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Суматоха заради заразените с трихинелоза диви прасета

Над 100 души са яли от месото, търсят противопаразитно хапче в Турция

Суматоха заради заразените с трихинелоза диви прасета
Автор: Фермер.БГ
снимка: pixabay.com
55 ловци и техните семейства са получили заразено с трихинелоза месо от отстреляните диви прасета в Крумовградско. Вероятно над 100 човека са консумирали от него и са потенциално застрашени от зараза, съобщава БНР.
 
 
Припомняме, че около новогодишните празници ловци в района на селата Черничево и Тинтява са отстреляли шест диви прасета. Пробите на Областната дирекция по безопасност на храните дават положителен резултат. Месо от две от прасетата обаче вече е било разпределено между участниците в лова.
 
Три седмици след консумиране на месото хората трябва да дадат кръв за изследване, тъй като едва тогава пробите могат да дадат положителен резултат, обясни д-р Таня Беловска. Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира вземане на кръв за серологично изследване. Пробите ще бъдат изпратени в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, допълни тя.
 
До тогава, за да се намали рискът от заразяване, потенциалните носители трябва да започнат профилактично противопаразитно лечение. Оказва се обаче, че аптеките в Кърджали и Крумовград бързо изчерпват наличностите на необходимия медикамент срещу трихинелоза, показва проверка на Радио Кърджали. Уплашени, хората масово пътуват в Турция, за да си набавят липсващия у нас медикамент.
 
На запитване относно наличностите на лекарството у нас, представителството на производителя потвърждава, че дистрибуторите разполагат с достатъчно количество.
 
Хубавото в случая е, че хората са разбрали, че са яли заразено месо няколко дни след консумацията, каза д-р Марин Мухтаров. Ако в този момент се приеме хапче срещу паразита, рисковете той да се развие е нищожен. Химиопрофилактиката трябва да се извърши в достатъчна доза и за дълъг период от време, за да има ефект. Лекарството се изписва само с рецепта, допълни той. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Диви прасета разнасят трихинелоза в Крумовградско
 
Фермер: Мярка 11 е един опорочен кръг
20.01.2019 | 14687 прочитания
Фермер: Мярка 11 е един опорочен кръг
Трябва да се създаде звено, което да се занимава само с проверки, смята младият фермер Адриан Николов

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news