След приключила среща, днес, при министър-председателя Бойко Борисов, стана ясно, че ще бъдат изплатени субсидиите на земеделските производители за единица площ, съобщиха от Земеделското министерство.

Очаква се още във вторник или най-късно в сряда средствата да бъдат по сметките им, потвърди министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

На срещата са присъствали представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България  и Националният съюз на земеделските  кооперации в България.

Държавен фонд „Земеделие” е в готовност да започне разплащанията, съобщи председателят на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева. „Поисканата сума е 850 милиона лева, като след изчистването на застъпванията, общият размер на субсидиите ще достигне 920 милиона. На практика българската държава осигурява средствата, които след това ще бъдат рефинансирани от ЕС”, каза още Танева, която заедно със зам.-министър Цветан Димитров присъства на изнесеното заседание на Консултативния съвет по животновъдство, което се провежда в Сливен.

Най-късно до сряда субсидиите на земеделските производители ще бъдат по сметките им, каза  министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от “Фокус”. Вчера имахме оперативно заседание при премиера, на което той възложи на Министерството на финансите да намерят решение. Министерство на земеделието сме готови със схемата за изплащане на земеделските субсидии и това бяха и настояванията на земеделските производители. Днес Министерство на финансите са докладвали на премиера, че такава възможност е намерена. Затова направихме извънредна среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на Националната асоциация на земеделските производители и на Асоциацията на кооперациите в България (това са най-големете браншови организации в земеделския сектор). Информирахме ги, че от понеделник ще започне изплащането на 100% на цялата сума от дължимите европейски субсидии. В рамките на ден-два, тоест вторник, най-късно сряда, те ще бъдат по сметките на земеделските производители.

 

Плащанията на субсидиите на земеделските производители са за сметка на фискалния резерв. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите по повод оповестеното от Министерството на земеделието и храните решение - през следващата седмица да бъдат изплатени субсидиите на земеделските производители за единица площ. Средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия, в съответствие с процедурите и сроковете по регламент. За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, се предприе актуализиране на емисионния календар, заявиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!