Отново назрява сериозен конфликт в земеделския сектор, заради публикуваното снощи съобщение в сайта на ДФЗ, че 5 802 бенефициенти неправомерно са взели субсидии за Кампания 2009 г. В списъка присъстват УРН на всякакви земеделски производители - зърнопроизводители, биопроизводители, зеленчукопроизводители и др.

Засегнатите недоумяват как така ще трябва да връщат пари заради това, че обработваемата им земя не е била в допустимия слой, след като по онова време са я очертали по правилата. Много от бенефициентите са категорични, че спорът с ДФЗ ще продължат в съда.

Фермер.БГ потърси за коментар председателят на УС на НАЗ Радослав Христов, тъй като много от членовете на организацията присъстват във въпросния списък на фонда. "За субсидиите за 2009 г. има наложени санкции, тоест те ни говорят за надвнесени суми за 2009 г., което представлява санкция със задна дата, която трябва да бъде удържана от настоящите субсидии. През 2009 г., когато бенефициентът е заявявал площа по един слой, който после беше променян няколко пъти,  служителите решават, че една част от площта му е недопустима за подпомагане и го санкционират", обясни Христов.

Неговото мнение е, че това е недопустимо и затова днес е провел телефонен разговор със зам.-министър Светлана Боянова, от която е поискал да им изпрати регламентите и законите, по които могат да се налагат санкции със задна дата върху последващ слой.

Передседателят на НАЗ изрази недоволство и от факта, че теренните проверки са правени година по-късно след като площите са били вече очертани, което означава, че този бенефициент може вече да е фалирал, да обработва друга земя или тотално да се е разделил със земеделието.

"Въпросът ни е, те имат ли право да налагат санкция със задна дата върху слой, който е направен година по-късно?", попита браншовикът. Другият особен проблем който посочи той е, че ако бенефициентите искат да получат субсидиите си за следващ период ще трябва да подпишат документи, с които се съгласяват да платят санкцията по Кампания 2009 г., което за тях означава подписване по принуда и после засегнатата страна няма да може да обжалва. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

6 000 фермери в паника -  санкционират ги за неправомерно получени субсидии от 2009 г.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!