x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Фермата на Ани от Болярово стигна до Върховния съд

Главният прокурор да провери сагата с чумата по дребните преживни животни, настоява депутат

Фермата на Ани от Болярово стигна до Върховния съд
Автор: Фермер.БГ
Делото на животновъдите от Болярово няма да се гледа в Ямбол. Причината е, че всички съдии от административния съд депозираха молба за самоотвод, предаде БНР.
 
 
Това наложи прекратяване на делото и изпращането му до Върховния административен съд. Той трябва да определи друг съдебен състав, който да реши съдбата на фермата в Болярово.
 
Делото беше заведено от стопаните Ана Петрова и Тодор Тодоров срещу заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните да заличи тяхното стопанство като животновъден обект
 
Според държавната институция взетите проби доказват наличието на огнище на чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ). От своя страна стопаните се съмняват в коректността на резултатите и отказаха да съдействат на ветеринарните власти.
 
Според Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) евтаназията е единственият изход за фермата в Болярово. Не по-рано от шест месеца след нейното ликвидиране България може да бъде обявена за страна, свободна от тази зараза.
 
Снимка: Фейсбук/ Ана Петрова
 
Депутатът Кристиан Вигенин не веднъж е поставял въпроса относно мерките на БАБХ по отношение на стадата с установено наличие на сероположителни животни за ЧДПЖ пред министъра на земеделието Румен Порожанов. Това се случи и днес по време на парламентарния контрол.
 
След кратък обзор на направеното дотук от министър Порожанов депутатът разкритикува БАБХ, че към стадото на Ани Петрова има друг модел на отношение, а не този, който се прилага към новите стада с положителни проби, които бяха установени през изминалата година.
 
По думите му трябва да се преразгледа заповедта на директора на БАБХ Дамян Илиев, която гласи да се направи изследване на всяко животно в стадото на Ани Петрова. Ако има такива с положителни проби, те да бъдат принудително убити по хуманен начин, а всички останали да бъдат санитарно изклани. 
 
Вигенин апелира главният прокурор да провери цялата сага с чумата по дребните преживни животни, какво се случва с екарисажите, как стои въпросът с дезинфекцията по границите и къде отиват парите за ваксинации.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ЕС прие ревизираните мерки на БАБХ за чумата
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news