x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Стопани експериментират със смесени култури заради опрашването

Фермери забелязват, че монокултурите привличат по-малко пчели, отколкото смесените

Стопани експериментират със смесени култури заради опрашването
Автор: Фермер.БГ
Федералното министерство за опазване на околната среда в Германия обяви, че две земеделски стопанства са готови да започнат изпълнението на пилотен проект – смесена сеитба на грах и камелина за по-добро опрашване на културите.
 
 
Избраният подход ще позволи създаване на добавена стойност, като в същото време ще предложи на опрашващите насекоми ценен източник на нектар, пише topagrar.com.
 
Селскостопанската култура камелина е характерна за Северна Европа и Централна Азия, като вече е разпространена и в Северна Америка. На външен вид растението прилича на овчарската торбичка. Семената съдържат 30-40% масло, богато на омега-3 мастни киселини, алфа-линоленова киселина, гама-токоферол и линолова киселина.
 
 
Германски стопанит забелязали, че монокултурите привличат по-малко пчели, отколкото миксът от  грах и камелина. Този факт лежи в дъното на експеримента. В края на сезона фермерите, които участват в проекта, ще могат да получат приходи, както от граха, така и от маслодайното растение камелина.
 
Според проф. Биат Джесел сеитбата на смесени култури ще помогне за опазване на биоразнообразието в селското стопанство.
 
 
Федералното екоминистерство планира първоначалните площи със смесени култури да бъдат 80 хектара, като всяка година се увеличават. Намеренията са през 2022 г. тази практика да се прилага в поне 40 земеделски стопанства, а смесените култури да заемат 1 000 хектара.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Европарламентът прие Доклада за пчеларството
 

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news