Специализираното звено „Антикорупция“ на градската прокуратура в столицата предаде на съд директора на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в агроминистерството Стилиян Митев. 
 
От 2009 г. до 2013г. той е бил ръководител на Областната дирекция „Земеделие“ в Добрич. По това време той е допуснал търговски дружества, собственост на баща му да извърши редица нарушения с имот, собственост на държавен поземлен фонд. бащата на вече подсъдимия Митев се е разпореждал с имота, който е на първа линия на плажа на Кранево. 
 
В началото на 2013 г. бащата на Митев дори заградил с бариера входа към имота с цел да се събира такса от летуващите на плаж „Кранево-север“ и от посетители, паркирали каравани в държавния имот. 
Преграждането на държавния земеделски имот възпрепятствало свободния достъп до плажната ивица на плаж „Кранево-север“, въпреки задължението на концесионера да не събира под каквато и да е форма пари за вход, се казва в съобщение от прокуратурата. 
 
 
Като директор на Областна дирекция „Земеделие“ в Добрич  Стилиян Митев не е сезирал кмета на община Балчик за съществуването в имот от държавния поземлен фонд в землището на село Кранево на преместваеми обекти, поставени без надлежни разрешения и без правно основание, за да започне процедура по премахването им. Изпращаните от него проверки били фиктивни и съставени от доверени лица, които пропускали да опишат намиращите се в държавния имот незаконни сгради според методиката на Министерство на земеделието и за започване на административна процедура за изземване на поземления имот от лицата, които неправомерно го ползвали, в това число и баща му. 
 
Митев, като длъжностно лице, не е издал и заповеди за сформиране на комисии, които да извършат проверки през летния сезон от 2010 г. до 2013 г., когато имотът се е ползвал най-интензивно. 
Престъплението предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност. 
Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане от Добричкия окръжен съд. Митев вече е освободен от длъжност в МЗХГ.