ЗАСЕДАНИЕ

на Министерския съвет
на 23 юни 2010 г.

Заседанието започна в 10.10 часа и беше ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.

Точка 27
Проект на Решение за схеми за национални доплащания за 2010 г. и техния размер

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, това е точката, която отложихме от миналия Министерски съвет. Докладвам почти същото с изключение на това, че схема №2 за тютюнопроизводителите я оттегляме и ще я разгледаме, след като бъдат обработени заявленията за кампания 2010 и след като приключи изплащането на 116 милиона. Тогава ще направим оценка и анализ на ситуацията и тогава ще внеса допълнително точката за подпомагане на тютюнопроизводството. Благодаря.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Благодаря за така направената промяна и затова, че ще имаме възможност малко повече да мислим по стратегията за работата с тютюнопроизводителите не само за следващата година, а за следващите няколко години. Това е важно и за тях, и за нас, повече сигурност за тези производители.
Имам един въпрос относно националните доплащания за животновъдите – сумата е по-голяма от сумата за 2009 г. Какви са изчисленията, които са довели до тази по-голяма сума, защото не е на нивото от 2009 г.?

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Ние водихме консултации със заместник-министър Владислав Горанов. Обясних и на него, ще обясня и на Вас: тъй като за миналата година те са получили по-малка сума на глава добитък, но са получавали допълнително държавни помощи на литър мляко. Тъй като тези средства можеха да бъдат давани само в първите три години, за 2010 г., те не могат да бъдат давани сега. Така че нетната сума всъщност за тази година ще бъде равна на сумата за 2009 г., просто няма да бъдат изплащани на литър мляко, а ще бъдат компенсирани с малко по-висока стойност на глава добитък, но като цяло сумата се запазва като обща стойност в рамките на тези, които са изплатени за 2009 г. Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Внимавайте какво говорите и какво обещавате, защото след това трябва да се изпълнява. И не искам никой да се крие зад гърба на Дянков. Сиреч, министърът обещава, хората се надяват и след това се явява един лош, който казва „няма пари”. От сега всеки да мисли. Знаете състоянието на бюджета, знаете ангажимента ни, а то не е и ангажимент. След последния Съвет сега ще чекират националните банки на 27-те страни и от догодина над три процента директно ще санкционират. Няма значение дали е Германия, Франция, България. И ако дават сега този буфер, то е защото ние сме от най-добрите. Първо трябва да ударят Великобритания, Испания, Португалия, Германия, Франция включително и тогава някъде ноември-декември ще дойде нашият ред. Но от догодина считайте, че това ще бъде много важен критерий. А ние твърдо, воля на правителството е да влезем под трите процента. Така че много внимателно всеки един от вас да пресмята и да знае върху какво ще стъпи.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: В контекста на това, което казахте, господин премиер, схема №1, ние се договорихме със зърнопроизводителите, за да не утежняваме бюджета за 2010 г., плащанията да се прехвърлят за първите месеци на 2011 г. и те са разчетени. Така че отчитаме ситуацията, в която се намираме.

БОЙКО БОРИСОВ:
Тя ще дойде и 2011 г. Тогава ще трябва да прехвърляте за 2012 г. Затова внимателно правете разчетите, внимавайте и влизайте в дефицита, за който сме се разбрали.
Приемаме т. 27.