След като още през миналата седмица частично започна жътвата на ечемик в югоизточна и югозападна българия, през тази седмица стопаните започват да пробират ечемик и в много региони на централна и североизточна България.

Кметът Йордан Стойков даде начало на жътвената кампания на територията на община Севлиево. Ритуалът се състоя в нива на земеделската кооперация на село Градище. „В тези трудни години именно от възстановяването на българското земеделие ще започне процеса на оздравяване на страната, което е тъй необходимо на всички”, каза при откриването кметът на Общината Йордан Стойков и пожела на стопаните богат урожай, лека и богата жътва.Самодейците от читалището в Градище представиха автентичен ритуал и ожънаха първите снопи. Завидни умения за работа със сърп и паламарка показа и кметът Стойков, който се включи в зажънването заедно с жътварките от селото.

Започна прибирането на ечемика в Долна Оряховица, Поликраище и Крушето. Със зърнената култура са засети близо 13 000 дка. Към момента земеделските производители отчитат среден добив от около 400-450 кг/дка. Очакванията им са той да се повиши и да достигне до 500 кг/дка, информират от общинската земеделска служба. „При среден очакван добив от 300 кг/дка, 450 кг/дка е добър показател”, казва зърнопроизводителят Румен Тодоранов от Поликраище. Според него реколтата е добра. Единственият проблем засега е изкупната цена от 15 ст./кг, или 150 лева за тон. При разход от 45-50 лева, от тях 25-30 лева рента и други, остават около 10 лева печалба, което е нищо, допълва арендаторът и не скрива желанието си от поне 17-18 ст./кг за изкупна цена, но тя зависи винаги от търсенето. „Вече и пивоварните не вземат ечемик, а внасят малц”, посочва Тодоранов. Експертите уточняват още, че върху площите с ечемик няма нанесени щети от валежи или други неблагоприятни атмосферни явления, и се надяват реколтата да бъде наистина добра.

Първите 943 дка с ечемик бяха ожънати вчера и в Шуменско. Жътвата на ечемик е стартирала в община Каспичан, в землището на село Кюлевча. Земеделските стопани са получили 350 кг среден добив от декар. В зависимост от климатичните условия се очаква тазгодишната жътва в региона масово да стартира в края на тази или началото на следващата седмица.

Прибирането на реколтата започна и в Павликенско. В края на миналата седмица с фолклорен ритуал откриха жътвата в село Сломер. Председателят на кооперация „Съгласие” Стефан Христов се включи във фолклорния ритуал, като разчупи пита и обяви, че от ечемика се надяват на около 380 кг зърно от декар, а пшеницата ще мине 400 кг, което се смята за добра реколта. В Община Павликени тази година са засети 5000 дка ечемик, а очакваният среден добив е 440 кг от дка.

В същото време земеделци от северна и северозападна България съобщават, че обилните дъждове и голямото количество влага са причина за забавянето на жътвата.  Във Видинско в района на Ново село и Община Димово падналите дъждове са били около 40 л/кв.м. Забавянето ще бъде два-три дни, ако няма нови дъждове. За сега няма опасност житото да почернее, дори на места още не е достигнало "восъчна зрелост". Жътвата в региона най-вероятно ще стартира в края на седмицата или началото на другата.

Темата за старта на жътвата в страната можете да коментирате и във форума на Фермер.БГ.

снимка: Старт на жътвата в село Градище, общ. Севлиево