Стартира приема на документи по схемата „Училищен плод”, съобщиха от Държавен фонд земеделие. Най-малко четири различни вида плодове и зеленчуци месечно ще получават децата по европейската схема.

 

Сред тях са: ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови. Кандидатстването ще става до 20.09.2011 г. във всички Областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие”. За учебната 2011-2012 г. за „Училищен плод” са предвидени 3 771 043 лв. Бюджетът се осигурява от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет – като национално съфинансиране и помощ.  

 

Размерът на финансовата помощ на дете за доставка на плодове и зеленчуци за 2011-2012 по схемата е 27,29 лв., а стойността на порцията – 0,68 лева (без ДДС). ДФ „Земеделие” ще изплаща финансова помощ за извършени до 40 броя доставки.

 

 „Училищен плод” се прилага на територията на цялата страна в рамките на учебната година. Схемата обхваща всички деца от ІІІ–та и подготвителна група на детските градини и учениците от подготвителен до ІV-ти клас включително в училищата.

 

Кандидатите са обособени в три групи. В първата влизат учебните заведения. Втората група обхваща еднолични търговци, юридически лица и одобрени организации на производители. В третата – са общините и учебните заведения, които се намират на тяхната територия.

 

Крайният срок, в който Разплащателната агенция трябва да одобри участниците в схемата, изтича на 31 октомври, а от 1 ноември започва доставянето на продуктите в учебните заведения. Списък с получилите право на подпомагане ще бъде публикуван на електронната страница на ДФЗ до 31 октомври.