Вече месец в националния телевизионен ефир върви рекламата на Министерството на земеделието и храните за старта на кампанията за плащане на площ 2010 година. Според материала, както и според официалните съобщения на МЗХ и ДФЗ кампанията по приема на документи за подпомагане по СЕПП трябваше да стартира от днес – 1 март. Стартира ли тя обаче реално?

Кампанията за агросубсидиите за площ 2010 не стартира успешно, сигнализира пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. По негова информация администрацията няма готовност да започне с приемането на документите, тъй като няма готовност да започне с очертаването на земеделските парцели. Според Христов има вероятност кампанията да стартира от 9 март, когато ДФЗ и МЗХ ще си направят PR акция чрез национална конференция за разясняване на новостите по кампания 2010. Дали това ще е така обаче, не се знае...

Според източници на Фермер.БГ от областните служби Земеделие в различни градове на страната реално кампанията не е стартирала заради „леки технически пропуски в софтуера”. Става дума за лек технически проблем при преминаването от старата Система за идентификация на земеделските парцели (СИЗИП), с която се извършваше очертаването, към новата Интегрирана система за администриране и контрол (ИСАК). В момента служители на регионалните служби били на обучения за работа с новата програма. В четвъртък всички директори на областните служби ще имат среща в земеделското министерство, където ще има повече яснота кога ще започнат очертаванията и приемането на заявленията на фермерите.

Потърсени за коментар от Държавен фонд „Земеделие” заявиха пред Фермер.БГ, че със системата ИСАК нямало никакви проблеми, тя работи успешно и заявления вече успешно се приемат в Общинските служби. По информация на Фонда до края на миналата седмица са приключили обученията на служителите от Общинските служби по земеделие, които са се подписали, че са готови да работят със системата ИСАК. Ако системата е блокирала, това означава, че трябва да е спряла работата в целия Държавен фонд „Земеделие”. Като пример от фонда посочиха, че сутринта дори е подадено едно от първите заявления в Общинската служба в Кърджали.

Oт Министерството на земеделието и храните също заявиха, че Общинските служби приемат заявления. Що се отнася за системата ИСАК, тя е интернет базирана ситема и се пуска централно. Ако не работи на едно място, следователно няма да роботи никъде, обясниха от МЗХ.

И така в края на първия ден от старта на кампанията за приемане на заявления за подпомагане по СЕПП, трудно е да се каже стартира ли тя успешно или не съвсем...

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!