Във връзка с изпълнение на Плана за действие за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко, от 22 януари 2018 г. стартира „Модул мляко“ като част от Интегрираната информационна система ВетИС на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от агенцията. 
 
 
За да се гарантира изпълнението на самоконтрола, задължителните проби за всеки месец считано от 22 януари 2018 г. ще трябва да се регистрират посредством мобилното приложение на „Модул мляко“.
 
Проби мляко за целите на самоконтрола ще могат да се вземат от всяко лице, на което е издадено удостоверение за преминато обучение с участието на БАБХ и е вписано в списъка на обучените пробовземачи, публикуван на интернет страницата на БАБХ.
Въвеждането на данни за взетите проби ще се извършва посредством мобилно приложение „Проби мляко“ за работа с мобилно устройство.
 
 
Приложението „Проби мляко“ е разработено и заплатено от БАБХ и е безплатно за ползване от страна на пробовземачите. Приложението може да се изтегли от Google Play магазин (Google store).
 
За работа с „Модул мляко“, всеки пробовземач следва да си осигури самостоятелно за своя сметка мобилно устройство.
Технически изисквания за ресурсите на мобилното устройство:
 
- Екран – видимостта и работата с приложението са оптимални при екран 8“ (или по-голям). При по-малки екрани работата е възможна, но е по-неудобно;
- RAM памет –препоръчва се 2GB или повече;
- Задължително наличие на GPS устройство;
- Наличие на камера с възможност за разчитане на баркод и QR-код с препоръчителна резолюция 8 МР или повече;
- Задължително наличие на технология за писане върху тъч скрийна на таблета – AnyPen или равнозначна;
- Версия на операционната система – Android 5.0 или по-нова;
- Време на работа на батерията – най-малко 8 часа активно ползване;
- Наличие на мобилен интернет.
 
За получаване на достъп (потребителско име и парола) до ВетИС на БАБХ и до мобилното приложение за вземане на проби сурово мляко, всеки пробовземач трябва да подаде до директора на съответната (по местоживеене) Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ):
1. Заявление за достъп до ИИС на БАБХ (по образец на БАБХ);
2. Декларация за поверителност (по образец на БАБХ).
 
 
При подаване на заявката се посочва:
- Номер на удостоверение за преминато обучение за пробовземач на сурово мляко;
- Номер на удостоверение за администратор на лични данни, издадено от Комисията за защита на лични данни (https://www.cpdp.bg/) или номер на входирано заявление за администратор на лични данни. В случай че е посочен номер на входирано заявление, пробовземачът ще има задължение да предостави номер на удостоверение за администратор на лични данни в едномесечен срок от датата на подаване на заявката. При непредоставяне на такъв номер, след този период ще бъде прекратен достъпа до ВетИС и до мобилното приложение;
 
- Номер на ЕИК/БУЛСТАТ в случай на изпълнение на дейността по пробовземане от името на фирма (юридическо лице).
Посочените данни ще се проверяват за валидност преди предоставяне на достъп до ВетИС и мобилното приложение.
 
Повече информация може да бъде намерена на сайта на БАБХ, от където могат да бъдат изтеглени и образците на заявление и декларация, както и във всяка ОДБХ.