Без ценови промени спрямо предходната седмица протече 5-та търговска сесия на Пловдивска стокова борса. Равнищата на предлагане на почти всички селскостопански култури продължават да са в границите 215-235 лв/т без ДДС, съобщават от борсата.

Котировките „продава” на царевицата са между 225 лв/т и 230 лв/т без ДДС. На брокерите от известно време прави впечатление, че цената именно на тази стока демонстрира най-голяма териториална волатилност. Докато на борсата в Будапеща сделки с царевица почти няма, цената й на западноевропейските пазари е от порядъка на 250-260 лв/т без ДДС, а на американските – напоследък ценовия тренд е определено надолу – цената й вече е под 200 лв/т без ДДС. Доколкото царевицата е една от най-податливите на генно модифициране храни, някои наблюдатели предполагат, че сривът на цената й в Чикаго може би се дължи на това, че търгуваната стока там е не „царевица” а „ГМО-царевица”.

От тази гледна точка борсовите експерти считат, че ако ГМО-храните придобият широко разпространение, то нормално би било според пазарната логика чистите и генномодифицираните храни да имат различни борсови котировки, доколкото това са различни стоки с различни качествени характеристики. Предлагането на хлебната пшеница на Пловдивска стокова борса също е в тесни граници като царевицата, макар и на малко по-високо ниво – 230-235 лв/т без ДДС. Котировките „продава” на ечемика са 215-225 лв/т без ДДС.

Продавачите на ръж искат по 220 лв/т без ДДС, а на овес – 230 лв/т без ДДС. По всички изброени позиции обаче, за съжаление борсово търсене липсва. Котировки „купува” бяха регистрирани единствено за маслодаен слънчоглед при цена 495 лв/т без ДДС, но предлагането при него е изместено доста нагоре – на 540 лв/т без ДДС. Това на пръв поглед изглежда малко нелогично на фона на добрата слънчогледова реколта през 2009 година, както в страната, така и в световен мащаб.

Единственото логично обяснение за тези сравнително високи котировки на слънчогледа е евентуалното му използване като суровина за производството на биодизел. Брокерите обаче не се наемат да прогнозират какква ще бъде съдбата на цената му от реколта 2010, доколкото засетите площи с конкурентната му маслодайна култура – рапицата – бележат ръст.

Предложенията за продажба на основни хранителни стоки продължават да са стабилни. Брашното се предлага на цени 366,67 лв/т без ДДС за тип 500, 350 лв/т без ДДС да тип 700 и 250 лв/т без ДДС за тип 1150. Котировките „продава” на българското олио са между 1,65 и 1,70 лв/л без ДДС, а на вносното – 2,28-2,33 лв/л без ДДС.