Според заместник министъра на земеделието и храните Цветан Димитров, броя на кравите в България се е увеличил сериозно. Пред радио Фокус днес Цветан Димитров заяви, че има преструктуриране и окрупняване на сектора, затова в някои райони се получава така, че кравите намаляват, а на някои места броя на животните се увеличава.

 

Освен при кравите, според зам.министъра се наблюдава увеличение и на броя на отглежданите овце. Според Цветан Димитров, вече се проявява и баланс в броя на животните, отглеждани за месо и мляко.

 

Зам.-министърът каза още, че правителството е предприело редица мерки за подпомагане на българските животновъди, които в момента дават резултат. Като положителна мярка той посочи отпадането на Наредба 7.

 

Според Цветан Димитров  след Нова година няма да се затварят животновъдни ферми,  но със сигурност ще има мерки към най-лошите ферми. „Това не е заплаха, а нещо необходимо. За това е добре фермерите да се вслушат в предписанията на ветеринарните служби, които се издават, за да знаят фермерите, какви мерки да предприемат, подчерта зам.-министър Цветан Димитров