По време на Националният аграрен семинар, провел се преди дни в к.к. Златни пясъци, Министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че развитието на селата и селските райони трябва да се разглежда отделно и независимо от развитието на селското стопанство.

 

Изключителният бисер, роден волно или неволно от Министъра предизвика коментари "на ухо" сред присъстващите. По време на същото мероприятие пък, Главният секретар на Европейската организация на фермерите и земеделските кооперации Копа Кожека - Пека Песонен заяви в интервю за Фермер.БГ, че основен приоритет в практиката за стратегическо развитие на селските райони в напредналите европейски страни през годините до днес е именно паралелното развитие на селата и селското стопанство.

 

Многобройни са примерите в редица Европейски държави как селата се възраждат и развиват именно благодарение на съчетанието между дейностите в селското стопанство с производствата и услугите за населението в селските райони. Мирослав Найденов отиде и по-далеч, заявявайки че милиони евро по проекти от Програмата за развитие на селските райони ще отидат за "пътища, инфраструктура, детски градини, училища ... в селата", премълчавайки фактът, че ръководството на ГЕРБ подписа много съмнителни проекти на Общини по ПРСР, подадени по времето на тройната коалиция.

 

Кметове на общини тогава заявиха, че не е изгодно да инвестират европейски пари в селата. Това те категорично заявиха на 23-и Октомври, когато Министър председателя Бойко Борисов и Министъра на земеделието Мирослав Найденов подписаха под медийните прожектори и тържествената обстановка на "Гранд Хотел София", 216 договора по ОС 3 от ПРСР на стойност над 400 млн. лв. Инвестирането на субсидиите от Програма за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013 ) в селата е неизгодно и не е приоритет за по-голямата част от кметовете на кандидатствалите български общини. Това стана ясно както от техните откровени изявления, така и от кратък поглед върху приоритетните проекти, по които ще бъдат "усвоени" милиони евро.

 

Един европеец трудно би разбрал защо средствата за развитие на селата се харчат за градинки и инфраструктура в градовете, при положение, че има други европейски програми със 100% субсидия за същата цел. Европейският модел за развитие на селските региони акцентира както върху инвестициите в инфраструктура в селата, а също в социални дейности, производства и услуги, транспорт, комуникации, здравеопазване, образование, данъчни преференции и облекчения за стартиращ бизнес на село и т.н.

 

Отново за Министър Найденов публикуваме снимки от села в Германия, от които ясно се вижда как земеделието и селата са неразривно свързани и вървят ръка за ръка - производство на продукция, преработвателно предприятие в селския район на тази продукция, перфектна инфраструктура обслужваща предприятието, съпътсващи услуги в селския район, социални дейности и т.н. и т.н.

 

Гледайте ВИДЕО РЕПОРТАЖ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!