Kъм Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е оборудвана специализирана лаборатория за анализ на ГМО, която ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда. Там ще се извършва качествен анализ за определяне наличие на генетично изменена ДНК в проби от околна среда; количествен анализ за определяне процента на генетично изменена ДНК, сравнено към обща ДНК в дадена проба, както и анализиране и доказване на генетично изменена ДНК, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Това е първата в България лаборатория, която ще изследва проби от околната среда.
Екипът на лабораторията се състои от специалисти, доктори на науките, по молекулярна биология и молекулярна генетика. Предстои дейността на лабораторията да бъде сертифицирана и да бъдат разработени програми за контрол на ГМО в околната среда.

Министър Нона Караджова е направила постъпления за присъединяването на лабораторията към Европейската Мрежа на ГМО лабораториите. Очаква се това да се случи на 25 февруари 2010 г. в Испра (Италия), когато ще се проведе Управителен съвет на организацията. Мрежата се състои от 100 национални лаборатории, които представляват 27-те държави - членки на ЕС.

Междувременно от Здравното министерство съобщиха, че 75 продукта, в които се съдържат генномодифицирани организми, е открила за четири години Националната лаборатория за контрол на ГМО. През периода 2004 - 2008 година са проверени 1128 проби за съдържание на генни модификации.

От 2004 г. до края на 2008 г. са проверени 1128 проби. В 75 от тях е установено, че има съдържание на ГМО над 0.9%. Здравните инспектори са взели и съответните мерки за слагането на етикети върху тези продукти от производителите или вносителите им.

Още по темата:

Храни, които съдържат ГМО над допустимите норми - СПИСЪК