Често фермерите пръскат излишно посевите. Фирмите им продават семената в пакет с препарати и те ги използват, само защото ги имат в наличност, а това не бива да става без необходимост. 

Болестите подминаха посевите тази година

Това каза за Фермер.БГ Йорданка Станоева, главен асистент в Добруджанския земеделски институт. По думите й тази година има леки нападения от септория, но в никакъв случай това не е масово. 

„Напоследък сеят чужди сортове и казват, че са устойчиви, но все пак пръскат. Случва се да видят, че колегите им извършват пръскане и решават, че и те трябва да го направят. А дали има нужда или не, е друг въпрос. 
Понякога може да се изчака известен период, за да се хванат две или три болести, за да се мине с едно пръскане, защото растенията се натоварват с химия“, обясни специалистът. 
 
От института са взели проби от пшеницата от няколко опитни станции в страната. 
„Единствено в Бръшлен имаше нападение от ръжда. Имаше и малко мана в долните етажи на растенията. Но на повечето места вече започва да зрее, листата почват да засъхват. Така че чакаме жътвата, стига времето да е добро“, допълни гл.ас. Станоева.