Софийска градска прокуратура е ускорила процеса по разглеждане на делата на почти 200 бенефициенти по програма САПАРД, научи Фермер.БГ. Припомняме, че вчера шефът на ДФЗ Светослав Симеонов съобщи пред журналисти, че бройката на въпросните проекти е почти 200. В момента в прокуратурата кипи усилена работа, защото се гонят определени срокове за приключване на проверките. Причината е, че държавата ни има само две години да разбере дали тези проекти, попаднали в книгата на длъжниците на ДФЗ, са изрядни или не и оттам да стане ясно колко милиона евро ще бъдат загубите.

След като бенефициентите са в "черния списък" на фонда те са лишени и от правото да кандидатстват по ПРСР 2007-2013г.  България, като страна от ЕС, е длъжна в рамките на две години от регистрацията на бенефициентите в книгата на длъжниците, да вземе окончателно решение за тях, а опасенията са, че работата на съдебната власт у нас е доста бавна и в края на 2012 г. няма да е ясно кой е бил изряден и кой не. Пред фонда обаче стои и друга опасност - трябва или да си възстанови вече платените средства от фирмата, ако тя не е изрядна, или фирмите да бъдат извадени от книгата, ако са изрядни.Тук идва неприятният момент – ако двете години изтекат и се окаже, че все пак има изрядни фирми, въпреки това заради неспазването на срока, средствата трябва да бъдат върнати в Брюксел.

Вече има и няколко приключени дела в полза на бенефициентите, заради което преди няколко седмици се наложи ДФЗ да плати над 1 млн. лв. на засегнатите страни, включително съдебните такси и разноските по адвокати. Ако в срок приключат останалите около 190 дела и те бъдат спечелени от бенефициентите, то фондът ще трябва да се раздели с около 230 млн. лв.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!