Copa-Cogeca иска Общата селскостопанска политика да се развие още. Мисля, че последната реформа беше доста сложна, бяха направени много промени. Днес сме свидетели на стабилност, нови проекти, но също така и на Brexit. Така че има доста несигурности. Сега е моментът да  направим ОСП по-добра, но да не я променяме прекалено много. Това каза специално за Фермер.БГ София Бьорнсон председател на работната група по Развитие на селските райони в Конфедерацията на земеделските организации и кооперативите в ЕС, Копа-Коджека. 
 
 
По думите й най-сигурното нещо, за което ще настоява организацията е опростяване на ОСП. 
„Трябва да се поработи върху гъвкавостта на пазара, проблемите, с които се сблъскват фермерите, и др“, обясни Бьорнсон. 
 
По думите й директните плащания са необходими. „Те формират основен приход, дават стабилност на фермерите. Разбира се, директните плащания не са категорично най-добрият инструмент, но разполагаме с него. Засега не виждам тяхна алтернатива.  На този етап смятам, че трябва да съхраним повечето инструменти, с които разполагаме досега. Предстои да се работи върху опростяването“, каза София Бьорнсон. 
 
По време на първия дебат от серията „ОСП след 2020 – Изборът на България“, който се проведе в Пловдив и бе организиран от от Института за агростратегии и иновации и фондация ИнтелиАгро тя представи позицията и визията на Копа-Коджека относно развитието на политиката за селското стопанство на Стария континент. 
 
„Целите на ОСП досега са валидни и занапред. Те са насочени към редица предизвикателства, като са налице и нови, например климатичните промени. 
 
 
В рамките на ЕС 14 млн. души работят в селското стопанство. Това означава, че ОСП оказва съществено влияние върху живота им. Трябва да продължим да работим върху пазара, да се съсредоточим върху публични блага като диверсифицираност, върху услугите, които не могат да бъдат регулирани от пазара“, каза на форума Бьорнсон. 
 
По думите й парите, с които разполагат земеделските производители в Европа са много и те трябва да се използват оптимално добре. 
 
„Дори е желателно те да бъдат увеличени. Предстои ни Brexit. Виждаме, че важността на производството на храни е голяма и затова ни трябва добре структуриран бюджет. 
 
Смятаме, че трябва да се фокусираме върху създаването на ОСП, насочена към активните фермери. Налице са много неща, които могат да бъдат подобрени. Не ни трябва революция, а еволюция на настоящата политика“, обясни представителката на Копа-Коджека. 
 
По думите й ЕС и фермерите имат нужда от стабилност, тъй като последната ОСП е довела до доста трудности за имплементиране. 
Относно важността на стълбовете на ОСП, Бьорнсон заяви, че и двата са важни за Копа-Коджека. 
 
„При Първи стълб имаме директни плащания. Те са база за селското стопанство в ЕС. Този стълб гарантира продоволствена сигурност и стабилност.
 
Втори стълб предлага по-таргетирани мерки. Те са ефикасни за справяне с проблеми на национално ниво“, каза Бьорнсон и обясни, че прилагането на Втори стълб на местно ниво е изключително важно, но все пак има нужда от обща политика за целия ЕС. 
 
Според нея специално внимание трябва да се обърне на икономическата, социалната и екологичната устойчивост. По думите те на София Бьорнсон те са свързани помежду си и зависят една от друга. 
 
 
„ОСП 2020 трябва да бъде опростена. Всички сме съгласни с това, че настоящата политика е доста сложна. Зелените плащания имат нужда от опростяване. Еврокомисар Фил Хоган направи много по отношение на опростяването, но има още какво да се направи по въпроса. ОСП 2020 трябва да бъде по-малко бюрократична. Опростяване е необходимо и по отношение на системите за контрол и санкциите. Време е да използваме по-широко и по-оптимално дигитални инструменти, дистанционно наблюдение,  информационни технологии“, обобщи представителката на Копа-Коджека. 
 
 
Според нея едно от нещата, които биха могли да се направят е опростяването на пазара. Друго пък е повишаването на осведомеността на фермерите относно използването на инструментите и ползите от тях. 
 
Бьорнсон разясни пред гостите на форума и каква е представата на Копа-Коджека относно управлението на риска. 
 
„Ние искаме да видим доброволни, а не задължителни мерки на европейско ниво. Смятаме, че схемата за базови плащания представлява един вид инструмент за управление на риска на ниво ферма. Поддържаме идеята да има повече инструменти във Втори стълб. Те трябва да бъдат приложени на национално ниво на доброволно начало. Освен това може да се направи много по отношение на пазара и на ниво ферма, когато става дума за управление на риска. Има много фермери и е трудно да се намери универсално решение“, каза тя. 
 
Относно въвеждането на американския модел на застраховане – на доходите на земеделските производители, тя обясни, че темата е обсъждана на Копа-Коджека и изводите са били, че тя има своите предимства. 
 
„Освен това обаче има и трудности, които са коствали повече средства, отколкото са очакваните. Не трябва да забравяме и натоварването върху администрацията. Позицията на Копа-Коджека е засега да не се върви в тази насока“, заключи Бьорнсон.