Наскоро Европейската комисия (ЕК) публикува предложенията си за многогодишната финансова рамка след 2020 г. (МФР), която ще определи приоритетите и параметрите за бюджета на ЕС след 2020 г. Темата за Общата селскостопанска политика (ОСП) и МФР продължава да е на дневен ред в Брюксел. Преди дни Европейският парламент (ЕП) прие официалната си позиция относно размера на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода след 2020 г. 
 
 
Европейският парламент (ЕП) прие официално и с мнозинство своята позиция относно МФР рамка за периода 2021-2027 год., с която подкрепя общия бюджет за ЕС да бъде в размер от 1,3% от брутния вътрешен доход на държавите членки в ЕС. 
 
[news]
Според ЕП, тези стойности са в синхрон с нуждите на европейските граждани. Заедно с това, ЕП обръща внимание на необходимостта от нови източници на финансиране за бюджета на Съюза, които да отговорят на размера на разходите, заложени в МФР. 
 
След приемането на позицията, ЕП заяви, че са напълно готови за преговори със Съвета, но обърна внимание, че не смятат да пренебрегват съдържанието на бюджета, заради кратките срокове, в които трябва да се работи. Поради тази причина, ЕП поставя под съмнение дали ще бъде възможно да се постигне споразумение относно МФР след 2020 г. преди изборите за нов ЕП, които ще се проведат следващата пролет.
 
Парламентът подчерта своето „единство и готовност“ за предстоящите преговори относно МФР с министрите на ЕС и изрази съжаление, че държавите членки „не са постигнали значителен напредък“ за приемането на обща позиция.