След днешния протест на зеленчукопроизводители на главен път Е 79 край Струмяни, министър Мирослав Найденов заяви, че започват проверки на вноса на зеленчуци и плодове от Гърция.

 

Пред медиите днес Найденов коментира, че Министерство на земеделието и храните не може да повлияе по никакъв начин и да попречи за разкриването на филиал на Солунската зеленчукова борса Лаханагора край Петрич.

 

„В рамките на ЕС това е движение на стоки, което ние по никакъв начин не можем да ограничим, защото ще последват санкции”, заяви министърът и допълни, че в ресора му е единствено да контролира качеството на продукцията, която се внася у нас от трети страни. „Единственото, което можем да направим, е да се опитаме да бъдем конкурентоспособни.

 

Чрез разкриването на новата мярка, с която ще бъдат субсидирани зеленчукопроизводителите, ще бъде конкуретноспособни, защото в Гърция не могат в този момент и кризата, която изживяват, да си го позволят. Трябва да се отчетат и някои други моменти като например това, че в Гърция плодовете и зеленчуците стават готови по-рано. Трябва да се търси баланс, но той не е свързан с административни мерки или вид протекционизъм, особено по отношение на държава членка на ЕС”, заяви Найденов.