Днес Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи промените в Програмата за развитие на селските райони на специална пресконференцията в София. Участие взеха още зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева.

 

Министър Найнов стартира пресконференцията с представянето на новия зам.-министър на земеделието Светлана Боянова. Тя е с ресорът, който беше определен за предшественика й Преслав Борисов, който подаде оставка наскоро, а именно усвояването на европейските средства за земеделие, европейска интеграция и поземлени отношения. „Нейният избор беше само мой”, коментира министърът.

 

Точно след един месец, на 14 юни, ще бъде възобновен приемът на проекти по временно спрени мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това заяви  Найденов по време на пресконференцията. Той допълни, че за периода 2009 и 2010 г. по ПРСП са предвидени допълнителни средства по европейския план за икономическо възстановяване в размер на 37 млн. евро.


Във връзка с възобновения прием на проекти, са променени пет наредби, предадени за публикуване в „Държавен вестник” на 18 май, каза още Найденов. Промените касаят опростяване на процедурите, проектите пък ще се обработват в срок до 5 месеца.

 

Зам.-министър Боянова каза, че графикът за новия прием е бил публикуван на страницата на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) още преди месец. От него става ясно, че стартира приемът по мерките: 111, 121, 122, 123 и 142 по ос 1, както и по мерките: 223 и 226, 311, 312, 321 и 322.


По 121 мярка не се предвижда прием за земеделска техника, уточни Калина Илиева, изпълнителен директор на ДФЗ. Отваря се приемът за проекти за биологично производство по 121 марка и инвестиции, свързани с нитратната директива.

 

Изготвя се писмено искане до Европейската комисия за прехвърляне на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от една мярка в друга, каза още Калина Илиева. Независима фирма прави междинна оценка на програмата и едва след това ще стане ясно какво би могло да се направи по този казус.


„Разговорите с ЕК вървят не от сега, аз постих въпроса на срещата с комисаря по земеделие, имаме принципното съгласие на ЕК, че това ще се случи, но след междинната оценка през септември”, уточни земеделският министър Мирослав Найденов. Той посочи, че над 15 % е усвояемостта по ПРСР, а над 30 е договорираността.  „Искаме наистина тази програма да бъде пример за това как се усвояват европейски средства”, каза той.


Може да се направи и конкретна мярка за районите, които се занимават с тютюнопроизводство, съобщи Найденов и уточни, че това е една евентуална възможност, ако остане достатъчно неусвоен ресурс по ПРСР. Ще се търси максималната усвояемостта на програмата, увери Мирослав Найденов.