Безпрецедентни събития предизвикват сериозни трусове във ветеринарната гилдия. Отново повод за тях са действията на министър Мирослав Найденов и шефът на НВМС Йордан Войнов. Хаос цари в редица институции до създаването на прословутата Агенция по безопасност на храните, споделят чиновници от системата.

 

Ветеринарните лекари още нямат годишен рамков договор на базата, на който да подпишат индивидуалните си договори, а вместо това им се пробутва документ с доста съмнителни ангажименти в него, който едва ли не са длъжни да подпишат до утре. В този документ не е изписана и една дума, която поне да намеква, че ще има ангажимент върху превенцията на заразните заболявания, а се говори само за маркиране на животни и транспортирането им.

 

На фона на всичко това в страната пламна икономически най-опасното заболяване в животновъдството - шап. От МЗХ изпращат прессъобщения до медиите, които да успокояват обществените настроения по темата, прикривайки начините за превенция - какви реални мерки са взети за ограничаване на заболяването. Колко специалисти са пратени в Бургаско? Колко пари са необходими за изпълнение на извънредните мерки и куп други неща, които медиите, с договори за информационно обслужване на МЗХ, спестиха на министъра. Фермер.БГ се свърза с д-р Вяра Гришина - председател на Комисия по ветеринарна защита на Български ветеринарен съюз за отговор на важни въпроси, които официалните институции често не биха признали или биха отклонили, отложили и отказали да коментират, ако не се пратят въпросите предварително по надлежния ред през пресцентъра и се чака отговор с дни.

Има ли предпоставки за бум на епидемии в страната след като ветеринарните лекари спряха надзора на заразни болести и издаването на документи?

Ние многократно като специалисти предупредихме, че вероятноста за бум на епидемии става все по-голяма. Още повече в момента ситуацията го доказва, че е така, защото в страната напрактика няма ветеринарен лекар, който да осъществява надзор на заболяванията. Стигнахме до ситуация, в която разчитаме на ловци, рибари и природолюбители да сезират държавните органи за проблеми при животните. Държавата е задължена да сключи договор с практикуващите ветеринарни лекари. Това го изисква законът за ветеринарномедицинската дейност и годишния рамков договор. В момента по спешност са предложени едни договори, които са с даден срок до утре да бъдат подписани. В тези договори обаче няма нито една дума за осъществяване на надзор над заболяванията. Това са индивидуални договори, които не обезпечават надзора и по никакъв начин обществото няма да бъде доволно от ветеринарното обслужване на животните им. В документите единствено е посочено, че ветеринарните лекари единствено имат ангажимент да маркират животни и да издават пътни листи, без да се посочва за надзор и профилактика на заразни и паразитни болести, а то това е есенцията на нашата дейност.



Задължително ли е да подпишете договорите до утре?


Те са с една много странна, как да кажа..., заповед, която считаме за незаконосъобразна и ние ще я обжалваме в Административен съд. В нея се казва, че ако не подпишат тези договори означава, че това е отказ от страна на ветеринарните лекари. Никой никого не може да принуди да подпише каквото и да било.Нали уж живеем в демократична държава?



Как ще отговорите на натиска, освен че ще обжалвате в Административния съд?


Това, което искаме и настояваме е да се изпълни закона и въз основа на годишен рамков договор да се подпишат индивидуални договори, които първо да бъдат финансово обезпечени, защото този договор, който те ни предлагат е финансово необезпечен. Второ - искаме тези договори да са със стриктно обозначен срок на действие, защото този договор, който те предлагат е с клауза до структуриране на Агенцията по безопасност на храните. Какво означава това? До тогава кой ще извършва надзор? В тази ситуация ще припомня и факта, че държавните ветеринарни лекари нямат право да извършват дейност, която контролират. Тоест те нямат право да издават ветеринарномедицински свидетелства дори за движение на животните, още повече че Наредба 61 казва, че ветеринарномедицински свидетелства се издават от практикуващите ветеринарни лекари. Освен това практикуващите ветеринарни доктори са хората на терен целодневно. Затова си задавам въпроса как ще се случи един общински лекар, който си има всички останали задължения по контрол да осъществява дейността и на практикуващ лекар. Първо той няма право по закон и второ - чисто физически не е в състояние.


Шапът е едно от най-тежките в икономически аспект заболявания, смути ли ви появата му у нас или има друг факт, който е още по-притеснителен?



Това е сериозен проблем. Не е изключено при разпространение на заболяването щетите да достигнат до 2% от БВП. Ние говорим за едни скромни 10 или 15 млн. лв., колкото струва труда на ветеринарните лекари за надзор и опазване, ваксинации, маркировка, въобще цялата дейност, която извършваме плюс санитарните доклади, които подаваме за епизоотичния статус в държавата. Тези пари са капка в морето на фона на това, до което може да донесе една епизоотия, особено шап. Дано да не се случи, но при такава ситуация е възможно да се забрани износа на продукти от животински произход. Това се обявява задължително в международното бюро по епизоотии и държавата изпада в един съвсем друг списък.


Адекватни ли са мерките за ограничаване на болеста, много малко информация се подава от официалните институции, а в сайта на НВМС  няма дори едно изречение, че в страната има шап?

Другото, което се чудим е с какъв ресурс държавата сега ще направи всичките тези противоепизоотични мерки, които е задължена да извърши при избухване на такова нещо? С кои хора? Вчера казаха всичко е под контрол, ние имаме човек на място. Ама какво означава човек на място? Община Царево,  в която е открито заболяването има 13 села. Един човек те имат на място - какво е това? Този човек трябва да пише ежедневни доклади за брой на прегледани животни, термометрирани, брой на здрави, брой на съмнителни или клинично болни. Ако не дай си Боже се намери в една ферма клинично болни животни - той повече не може да излезе от тази ферма, защото и той е заразен и трябва друг да продължи да обхожда останалите ферми. За какво говорим? Кой и къде го има този човешки ресурс? Това е както сега има Хепатит А при хората и здравната каса да каже, че докторите от здравната каса могат да се справят без докторите от болниците.
По отношение на това, колко е случайна появата, ще ви кажа, че ние сме гранична зона и сме от средно до рискова държава за това заболяване, защото сме до Турция, която е ендемична държава и там постоянно има огнища на шап. Не може Йордан Войнов да си позволява да казва, че държавната профилактична програма започва от края на първото тримесечие. Животни се разболяват непрекъснато - 24 часа в денонощието и целогодишно. Какво означава, че държавната профилактична програма започва от края на първото тримесечие. Това е най-малкото непрофесионално.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!