x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Симеон Караколев: Няма риск българските агнета да останат непродадени!

Вносът на агнешко месо от Нова Зеландия и Австралия към Европа не може да се ограничи, тъй като двете държави имат споразумение с ЕС. Това каза пред Фермер.БГ Симеон Караколев

Симеон Караколев: Няма риск българските агнета да останат непродадени!
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Вносът на агнешко месо от Нова Зеландия и Австралия към Европа не може да се ограничи, тъй като двете държави имат споразумение с ЕС. Това каза пред Фермер.БГ Симеон Караколев от Асоциацията на млечните овце по повод предстоящите пролетни празници, увеличаващото се търсене на агнешко месо и очаквания внос. 
 
Въпреки очакванията за вносно месо от Нова Зеландия, Караколев е категоричен, че няма риск българските агнета да останат непродадени и това е показателно в годините. Кога остават непродадени агнета?!? Няма такъв риск!!!, посочи той. 
 
Цените на дребно на вътрешния пазар са 6 – 7 лв/кг. живо тегло, а на едро 4,50 – 5 лв. без ДДС. Като се добави и ДДС-то , цената стига 5.50 – 6 лв./кг., посочи Симеон Караколев и допълни: Не може да да получаваш субсидия, а някои животновъди вземат субсидия над 120 лева/овца и да се мръщят, че продават агнето на 4,50 лв/кг живо тегло. Това е световната цена.
 
Според Симеон Караколев трябва да се насърчи потреблението на агнешко месо в България и Държавата трябва да създаде предпоставки за това. Да се помисли за организацията: „Ти организираш един процес и създаваш предпоставки за това фермерът да лъже, да го коли нелегално, да се чуди на кого да продаде кожата – всичко това е сива икономика... Кой ще си закара двете агнета  до лицензираната кланица, която е на 50-60 км, например? Всеки който има ферма, при съвсем минимални изисквания, трябва да има право легално да коли животните си“, коментира Симеон Караколев. 
 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Симеон Караколев: Проблемът е в организацията на пазарите, а не в мандрите!
 
Проф. Стайка Лалева: Има достатъчно агнета за вътрешна консумация
 
Фермер: Мярка 11 е един опорочен кръг
20.01.2019 | 14322 прочитания
Фермер: Мярка 11 е един опорочен кръг
Трябва да се създаде звено, което да се занимава само с проверки, смята младият фермер Адриан Николов

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news