17.35 ч.

 

Министърът на финансите Симеон Дянков не се срещна днес със зърнопроизводителите, въпреки, че беше обещал, съобщи пред репортер на  Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) Радослав Христов. Неудобната среща трябваше да бъде днес в 14 часа, но по неясни за фермерите и медиите причини, ковчежник номер 1 не дойде. Финансовият министър трябваше да изслуша болките на сектора, по предложение на земеделския си колега Мирослав Найденов, който му съобщи идеята по време на вчерашното заседание на Министерски съвет.

 

 

Горещата тема за възстановяване на акциза върху горивата, както и предложението на Института за пазарна икономика ( ИПИ ) за премахване на националните доплащания не намериха дебат в лицето на икономистите и самия Дянков. Вчера обаче финансовият министър успя да разговаря с животновъди от страната и явно му е дошло в повече да слуша за проблемите на земеделието.

 

Сега зърнопроизводителите настояват за среща с премиера Бойко Борисов. „В понеделник очакваме да разберем дали премиерът ще ни приеме за да коментираме актуалните въпроси”, каза Радослав Христов. Освен акциза и субсидиите, производителите се надяват правителството да намери сили за реформи и промяна в нормативните документи.

 

Едно от важните искания е европейските средства да не се облагат с данък печалба. Председателят НАЗ  допълни, че днес зърнопроизводителите са говорили с министър Найденов, който им е съобщил неприятната вест, че европейските преки плащания и националните доплащания ще бъдат дадени, най-вероятно през март догодина.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!