Министъра на финансите Симеон Дянков постави под въпрос парите за акциза на горивата за земеделие. Пред журналисти след правителственото заседание вчера, той заяви, че в зависимост от това какво е състоянието на бюджета догодина зависи дали българските фермери ще получат пари за акциза на горивата.

 

Междувременно Европейската комисия одобри 6-то изменение в Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013 ). С него вече ще бъде предоставяна финансова помощ на земеделските стопани, които обработват площи над 100 хектара, и на практика отпада максимумът на субсидиите за необлагодетелстваните райони.

 

"Промяната в наредбата за по-високи нива на подпомагане в необлагодетелстваните райони, както и за премахване на тавана от 1000 дка за получаване на компенсации е доказателство за силата на браншовите организации."  Така коментира промените, които одобри ЕК на шестото изменение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/. Според новостите отпада таванът на площите от 1000 дка за подпомагане в трудните райони. Също така се увеличават с около 50% и компенсациите на декар.

 

 

"С извършената промяна ще се премахне една несправедливост към земеделските производители в необлагодетелстваните райони", каза Тодоров. Той обясни, че АЗПБ от няколко години полага усилия да се променят условията във втора ос на ПРСР, които касаят стопаните и биологичните производителите в трудните райони на страната, защото много от членовете на асоциацията обработват земи в планинските райони. Заради установените досега начини на компенсиране, тези фермери бяха в известна степен дискриминирани, тъй като имаха право да получават компенсации за по-трудните условия на работа и по-ниските добиви само до 1000 дка, въпреки че обработват в пъти повече земя.