Държавната помощ за животновъдния сектор да бъде намалена с 30 млн. лв. през следващата година е предложил финансовият министър Симеон Дянков, съобщиха животновъди пред репортер на Фермер.БГ.

Идеята била сервирана лично от министър Дянков преди няколко дни, когато на една маса седнаха  животновъди, премиерът, ковчежникът и агроминистърът. Срещата беше организирана от министър Найденов и имаше за цел стопаните с животни да споделят болките си, както и да предложат решения.


„Разбрахме, че Симеон Дянков имал предложение в Бюджет 2011 субсидията за животновъдния сектор да е с 30 млн. лв. по-малко от сега“, потвърди председателят на браншовия съюз на животновъдите в България Господин Господинов.

Фермерите обаче не са съгласни с тази идея  и са категорични, че няма да отстъпят. Насреща предложили далеч по-разумен вариант, който може да вкара в хазната около 200 млн. лв. „Това може да стане, чрез оземляването на хората, които гледат животни. В момента има 10 млн. дка общински мери и пасища, които ако се експлоатират правилно и се дават примерно по 20 лв. за дка  ще донесат стотици милиони левове“, посочи браншовикът. Той допълни още, че министър Дянков останал доволен от това предложение.



Животновъдите предлагат още от тези приходи да се заделят 100 млн. лв., които да отидат в гарантиран фонд и когато тръгнат за кредити да бъдат обезпечени. „Имаме обещанието, че тази седмица ще получим отговор дали идеята се харесва и да започне съществената работа по осъществяването й“, каза в заключение председателят на браншовия съюз на животновъдите в България. 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!