x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Схемата с белите петна вече се разследва

Няма как един имот да е бил бяло петно десет години и изведнъж да се появи фирма с правно основание, коментира пред Фермер.БГ Светослав Русалов

Схемата с белите петна вече се разследва
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ

Скандалът с пренаемането на „белите петна“ продължава. След като в края на юли стана ясно, че две русенски фирми са сключвали фиктивни договори за наем на имоти, които не са тяхна собственост, вчера земеделци от Монтанско протестираха срещу сходна схема. 

 
 
„Двете русенски фирми са се сдобили с информация за „белите петна“ от миналата година и са сключили фиктивни договори уж със собствениците. И в момента преотдават на колеги на много високи наеми, от порядъка на 100 лв. чрез аукциони и сумата нараства. На всеки 15 минути цената нараства.
 
И понеже има лакоми хора, а това е българска черта, много хора се поддават и сключват такива договори, без да проверят дали наистина тази фирма има сключен реален договор със собственика. Т.е. липсва първоизточника на първия договор със собственика“, обясни схемата председателят на Националния съюз на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов пред Фермер.БГ. 
 
Именно заради това от министерството на земеделието, храните и горите взеха бързи мерки да се прекрати тази практика и дадоха указания, за да няма ужилени стопани. 
Всички общински служители трябва да изискват пълния набор от документи, за да се проследи наистина дали собственика е отдал тази земя или тази фирма е фантом. 
 
„Условието на аукциона е да бъде платено в рамките на три дни, за да може после тази фирма да бъде закрита.Ние предупредихме нашите колеги да не сключват договори с такива съмнителни лица още повече, когато знаят, че миналата година въпросният имот е бил бяло петно. Няма как така десет години да е бил бяло петно и изведнъж се появява една фирма и има правно основание. Няма как да се случи това“, обясни Русалов. 
 
По думите му именно заради тази превантивна мярка няма измамени членове на НАЗ, но стопани от Врачанско вчера протестираха именно заради това, че са изпързаляни по тази схема. 
 
 
Две фирми от Враца, които са с един и същи собственик, отдават една на друга земите на земеделците, без да са попитали когото и да е от собствениците.
 
„Има едно грешно тълкувание, което не е вярно. Че са сключвали договори и със собственици. И макар собственика да си отдал земята, те имали договор, който е дубликат. Т.е. дублират отдадения имот – отдават го два пъти. Това няма как да се случи, защото има регистри и в тях всичко е описано. Това вече е изкривяване на информацията“, уточни Русалов. 
 
Досега двете фирми от Враца са взели под наем за три години над 5000 декара земя в района на Вълчедръм и Якимово. 
Прокуратурата вече води разследване, а земеделците се заканиха, че ще продължат с протестите.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Ще дадем ли ключ на чужденците към нашата земя
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news