Директорът на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) Стилиян Митев  е привлечен като обвиняем за умишлено бездействие по служба за времето, когато е бил директор на Областна дирекция „Земеделие“ (ОДЗ)в  град Добрич.
 
 
Става въпрос за период от 13 ноември 2009 г. до 3 септември 2013 г., съобщиха от държавното обвинение. 
Бездействието на Митев се е изразило в това, че е допуснал поземлен имот, собственост на държавен поземлен фонд, с площ от почти 15 декара в землището на село Кранево, община Балчик и граничещ от изток с морски плаж „Кранево-север“, да се ползва без правно основание от концесионера на плаж „Кранево-север“ – „Макситур Бряг на изгрева“-АД.
 
Въпросният земеделски имот, освен, че се е държал без правно основание от концесионера, не се е ползвал по предназначение – за земеделска дейност, а за курортна дейност, т.е. като урбанизирана територия, без статута на земята да е бил променян по надлежния ред, уточняват от прокуратурата.  
 
В периода 2009 г.-2013 г., в земеделския имот е било реализирано незаконно строителство на двуетажен хотел, на питейно заведение „Винарна“, на кухненски блок, на павилиони, на бунгала и на метални конструкции, които са се ползвали през летния туристически сезон.
 
Незаконното строителство е било реализирано от концесионера „Макситур Бряг на изгрева“ – АД, както и от дружеството „Митев“ – ЕООД - Добрич, което пък, считано от 07.11.2007-ма година, е имало сключен подизпълнителски договор (със срок на договор – 6 години) с концесионера за стопанисване на северния плаж село Кранево.
 
Едноличен собственик на дружествените дялове и управител на „Митев“ - ЕООД, гр. Добрич е бил и понастоящем е Димитър Митев – баща на Стилиян Митев. Приходите от незаконната курортна дейност, осъществявана в държавния земеделски имот, са отивали изцяло в полза на концесионера и на търговското дружество, собственост на бащата на обвиняемия.
 
Като ръководител на ОДЗ Добрич,  Митев е имал задължение да стопанисва земеделските земи от Държавния поземлен фонд, разположени на територията на област Добрич, се казва в съобщението на прокуратурата. При констатиране на неправомерно ползване на земеделска земя, принадлежаща към ДПФ, директорът на ОДЗ има задължение да издаде заповед за изземване на съответния земеделски имот, от лицето, което го ползва неправомерно, уточняват от прокуратурата.  
 
Стилиян Митев, който в момента отново е на длъжност, свързана с имоти, но в  МЗХ, е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2 000 лв. Материалите от разследването представляват 15 тома, разпитани са 59 свидетели, извършен е оглед на местопроизшествие, при който са констатирани незаконно изградените постройки, изготвени са комплексна геодезическа, агротехническа и строително техническа експертиза, графически експертизи и др.
 
Досъдебното производство е било образувано от Окръжна прокуратура - Добрич на 8 септември 2015 г. С постановление на главния прокурор от 24 септември  делото е възложено на спецзвеното „Антикорупция“ на градската прокуратура в София.
Събирането на доказателства по делото е приключило. Насрочено е предявяване на разследването.