Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов е бил пребит в четвъртък вечерта в столицата. Информацията бе потвърдена от МВР. Все още няма официални версии за побоя. Към 19,45 часа в четвъртък вечерта Порожанов е бил нападнат и пребит в кооперация в столичния кв. „Борово” от двама непознати за него мъже.

 

След инцидента той е прегледан във Военномедицинска академия. Няма опасност за живота му. Побоят над Порожанов е нанесен като за сплашване, а не – с цел да бъде посегнато на живота му, според полицията, по първоначална информация. Нападателите се издирват, съобщава Агенция Фокус.

 

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Румен Порожанов зае поста на 31 март 2011 година. Преди това Порожанов бе началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков.
Порожанов представляваше българската страна в проекта „Бургас – Александруполис”, преди правителството да се откаже окончателно от него. Румен Порожанов замени на поста изпълнителен директор на ДФЗ Светослав Симеонов, който замина като земеделско аташе в Брюксел. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви при смяната, че имало вариант Светослав Симеонов да стане заместник-министър на земеделието, но той е отпаднал. Найденов заяви, че искал още есента Порожанов да заеме поста директор на фонда, но тогава той не се съгласил. Заедно с Румен Порожанов, бяха назначени и напълно нови заместник-директори на ДФЗ.

 

--

Няколко шева са направили лекарите във Военномедицинска академия, съобщи пред БНР доц. Тихомир Ефтимов, началник на Клиниката по неврохирургия. Стабилно е състоянието на пребития снощи изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов, който може днес преди обед да бъде изписан от лечебното заведение.

 

Директорът на Държавен фонд „Земеделие” е разказал, че е успял да се измъкне от нападателите и да избяга, заяви генерал Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия, което може би му е спестило и по-тежки наранявания. „По-важното е друго – че в момента състоянието позволява някъде към 10.30 ч. да бъде изписан от болницата”, добави той пред БНР. Директорът на ВМА каза, че реакцията на полицията е била много бърза.

---

Пребитият директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов ще бъде изписан от ВМА днес или утре, съобщи пред журналисти доц. Тихомир Ефтимов, началник на Клиника по неврохирургия във Военномедицинска академия (ВМА) . „Състоянието на Румен Порожанов е стабилно. Той е претърпял сравнително лека черепно-мозъчна травма. Има наранявания по главата, но без сериозна контузия на мозъка. В съзнание е и в стабилно психично състояние. За момента няма опасност за живота му. Предстоят контролни изследвания, превръзки и най-вероятно ще бъде изписан от ВМА късно тази вечер или утре”, заяви доц. Ефтимов. По думите му, най-вероятно раните са от твърд предмет. Порожанов е бил докаран в съзнание около 19.00 часа в Спешния център на ВМА. „Има краткотрайна загуба на паметта за някои от моментите след травмата, но той ще възстанови тези паметни нарушения до два-три дена”, каза още доц. Ефтимов.