За получаване на субсидия за производство на памук, ще трябва да се декларират минимум 60 кг от културата. Това стана ясно от думите на служебния министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. 

Христо Бозуков: Гъските изядоха субсидиите по мярка 10

„Взехме решение, в самия договор, който ще се сключи, да се постави изискване, че ще трябва да се декларират минимум 60 кг за получаване на субсидии. Т.е. договорът да не бъде само договор, който да не ги ангажира с нищо, а да има изискване“, обясни министърът и допълни, че е получил сигнали от  хора от бранша, които са разказали, че има недобросъвестни бизнесмени, които за да вземат субсидия, купуват по 10 кг. памук и го разхвърлят по площите, за да могат после, когато отиде комисия на проверка да покажат, че там се е отглеждал памук.

За да се вземат парите от субсидиите няма обвързване с производство, а просто да има договор с изкупваща фирма. В момента, по думите на Бозуков, тази фирма е една.

„С този договор памукопроизводителите отиват и декларират пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и си получават субсидиите“, обобщи министърът и продължи:„Памукопроизводители наистина получават доста висока субсидия – 150 лева на декар. Но площите не са толкова малки, колкото смятате – вече са 40 000 дка и нарастват“, добави служебният министър.

Той отбеляза, че за него е странно как площите за памук нарастват и в Северна България, тъй като подходящите почви за това стигат до южния склон на Стара планина.

„Оттам нататък памук трудно може да се отглежда“, коментира той. 

Относно искането на памукопроизводителите за обвързаност с производството, министърът бе категоричен, че това към момента е невъзможно. Именно поради това от агроминистерството са взели решението в договор, който ще бъде сключен с изкупуващата фирма, да бъде поставено изискване минимумът, който е представен на фирмата, да бъде 60 кг така договорът няма да бъде без ангажименти към памукопроизводителите.