x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ще сменят ли досегашните наредби с насоки?

Агроминистерството работи по промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

Ще сменят ли досегашните наредби с насоки?
Автор: Христина Василева, Биляна Панчева, Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Министерството на земеделието, храните и горите активно работи по промените в неприетия на първо четене в парламента Закон за подпомагане на земеделските производители, научи Фермер.БГ. 
 
 
Като предложение в него е залегнало Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) да има насоки за кандидатстване, а не наредби, както беше досега и както е при всички останали програми. ПРСР е единствената, по която се работи с наредби.  Това е уредено и в Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.
 
Предстои това предложение да се включи в законопроекта и отново да се върне в парламента, след като на 20 октомври парламентът отхвърли на първо четене законопроекта, който предлагаше производствата по инвестиционните мерки и подмерки по ПРСР да се провеждат чрез Интегрираната система за управление и наблюдение (ИСУН), а за компенсаторните мерки, чрез Интегриранта система за администриране и контрол (ИСАК).
 
 
Целта на промените е да може да се реагира по-бързо, ако се налага промяна, докато с наредбите процедурите са по-тежки. Освен това така правилата по кандидатстване по ПРСР ще се уеднаквят с правилата по другите програми. 
 
Промените в законопроекта са и за да може да се стартира цялостно кандидатстване през ИСУН, тъй като подаването на документи  вече ще става по този начин, а и предстои отваряне на мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.
 
„Преди самия старт на приемите се променят наредби. Впоследствие, ако текстовете са неясни, се почват едни указания и винаги има някакъв такъв нюанс на не съвсем прозрачен момент, в който трудно се ориентират и бенефициентите, и консултантите“, коментира Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) за Фермер.БГ.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Синдикатите предлагат увеличение на бюджета на МЗХГ с 10 млн. лева
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news