x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ще се пукне ли лилавият балон?

Очаква се площите с лавандула в Добруджа през 2019 г. да нараснат на 60 000 дка

Ще се пукне ли лилавият балон?
Автор: Галина Недкова, Фермер.БГ
Снимки: автора
Необичайно високата цена на лавандуловото масло през 2018 г. крие редица рискове, заяви за Фермер.БГ земеделският производител Петър Димитров. 
 
 
По време на кампанията по прибиране на етерично-маслената билка, цената на килограм от ароматната течност е достигнала 220-230 лв., в отделни случаи до 250 лв. 
 
„Тази цена е необичайно висока и крие рискове. Очаквам да се срине. Такава цена не съм срещал, а аз се занимавам с лавандула от 2011 г.”, посочва земеделският стопанин. 
 
„Това е един балон, който очакваме да се пукне всеки момент, тъй като всичко е нереално”, прогнозира също Станимир Пенков от добричкото село Победа. Той отглежда лавандула вече девета година и не е оптимист за това какво се случва в сектора. 
 
Високата цена на лавандуловото масло и доходността от декар етерично-маслена култура за пореден път стават причина за нарастването на площите в Добруджа, анализира Петър Димитров. Всяка година декарите с лавандула скачат с 40-50%, според данните за площите, подадени за очертаване от земеделските стопани. 
 
 
„В момента има хора, които разсаждат лавандула и се очаква да достигнат през тази пролет над 50 000, близо 60 000 дка. Това е сериозен ръст”, коментира още Димитров и смята, че това ще доведе рано или късно до спад в цената. 
 
 
Фермерът обработва 12 000 дка земя, отглежда 600 дка с лавандула и още 56 дка с хизоп – лечебна билка, която също набира популярност в Добруджа. Заради несигурността при лавандулата, Петър вече обръща поглед и към други етерично-маслени култури.
 
Един от факторите, който повлия върху цената на лавандуловото масло през лятото на 2018 г., са условията по време на прибиране на билката. Петър Димитров пояснява: „Дъждовете съвпаднаха с жътвата и това създаде проблеми както за дестилериите, преработващи самата лавандула, така и за производителите, тъй като прозорците за косене бяха твърде малко”.  
 
Заради условията през лятото на миналата година в Добричка област са останали площи, които не са реколтирани, тъй като е паднал цветът на растенията, а в същото време цената за изваряване е скочила. Очакваният добив не е можел да покрие разхода за дестилерията. От декар лавандула производителите от Добруджа са дестилирали от 3 до 10-12, дори 15 кг масло.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Производител на лавандула се пренасочва към рози
 
Времето на ръчната работа във фермите отмина
24.03.2019 | 7786 прочитания
Времето на ръчната работа във фермите отмина
Звучи абсурдно фермерът да работи на пълни обороти в стопанството, без значение дали е делник или празник

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news