x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ще има ли пари за услугата опрашване?

Стопани настояват за възстановяване на общинските регистри за пчелите

Ще има ли пари за услугата опрашване?
Автор: Фермер.БГ
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще даде отговор пред парламента каква е позицията на министерството по искането на българските пчелари да получават заплащане за услугата „Опрашване“.
 
 
Въпросът за неотложните мерки за подкрепа на сектор „Пчеларство“ е зададен към министъра от народния представител Надя Клисурска-Жекова. Румен Порожанов трябваше да отговори днес, но е излязъл в отпуск и затова участието му в парламентарния контрол се отлага, отбелязаха служители на Народното събрание.
 
Във въпроса към министъра депутатът Надя Клисурска-Жекова очертава трите най-важни теми, които са били обсъждани на среща с членове на Съюза на българските пчелари от област Пазарджик. 
 
Първата е за мерките за осигуряване на достойно заплащане за всяко пчелно семейство за услугата „Опрашване и опазване на биоразнообразието“. Вторият въпрос е за възстановяването на общинските регистри, които да осигурят регистрация на пчелите по места. Третата тема е засилването на контрола върху регистрацията на пчелините като животновъдни обекти.
 
 
„Планира ли Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) действия за тяхното реализиране? Какви с днешна дата са първите предстоящи стъпки от политиката на МЗХГ за подпомагане, защита и развитие на сектор „Пчеларство“?“, пита Надя Клисурска-Жекова.
 
Тя изтъква, че пчелите са основните опрашители в природата, но през последните години пчелните семейства постоянно намаляват. Сегашната ситуация е такава, че повечето пчелари са възрастни хора и отглеждат по 10, 20, 30 пчелни семейства. Много малко пчелари имат по 100, 150 и повече кошери, като само те участват по програмите и получават средства.
 
„Един пчелин опрашва растенията в радиус от 3 км. Кое е по-важно тогава – един пчелин с 200 кошера или 10 пчелина по 20 кошера през 5-6 км, които ще опрашват стотици квадратни километри“, отбелязва народният представител.
 
Запитването обръща внимание и на факта, че пчеларите с малко на брой кошери често не се регистрират като земеделски стопани, тъй като това е свързано с допълнителни разходи, които са непосилни за тях. Така много години голяма част от пчеларите не получават никакви средства за услугата „Опрашване“.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Пчеларите ще получат помощ de minimis, заявления - от 17 декември
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news