Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ще поевтинеят ли биопродуктите?

Кои са факторите, които поставят биохраните далеч от джоба на повечето потребители

Ще поевтинеят ли биопродуктите?
Автор: Фермер.БГ
Биологичните продукти постепенно ще поевтиняват, но това е бавен процес, който зависи от много фактори. Докато поевтиняването стане факт, по рафтовете в магазините разделът за биопродукти ще продължи да стряска купувачите с високите си цени. Това стана ясно от информация на електронното издание Greentech.
 
 
Има причини биопродуктите да са скъпи и далеч от джоба на повечето хора. Няколко са факторите, които правят цената на био-продуктите в търговската мрежа по-скъпи от останалите.
 
От една страна биопродуктите се произвеждат в ограничени количества. Поради същността на биопроизводството тук не може да става дума за десетки хиляди декари, за тонове или километри продукция. Не е налице икономията от мащаба, типчна за индустриалното производство.
 
От друга страна за биопроизводство се използва предимно човешки труд и много малко машинна обработка. Тук няма самолети, пръскащи насажденията с пeстициди, и други подобни автоматизирани начини на обработка, което също оскъпява продукцията.
 
 
Фактор е и самото сертифициране на продуктите като “био" и "еко”. Процедурите по одит и сертификация са скъпи, а без тях никой не би се доверил на “биопосланието". За да се признава дадена продукция за “био”, трябва да се докаже, че за производството й са използвани биоресурси – например биоторове. Практиката е да се използват сертифицирани биоресурси, което също оскъпява крайния продукт.
 
Има надежда, че високите цени ще намаляват постепенно - от една страна с разрастването на пазарите е закономерно да се постигне известно поевтиняване. Ако това се получи, намаляването на цените би следвало да увеличи потреблението. Биопроизводителите ще се борят и с множеството пречки и спънки за добиване на финансиране по европейските проекти за биоземеделие, но ако имат успех, това също ще доведе до поевтиняване на крайните продукти.
 
 
© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
Свързани новини
Фонд Земеделие изплати над 8 млн. лева за биоземеделие
 
Изключителен набор от нови продукти от Schäffer на Агритехника 2017
16.10.2017 | 1344 прочитания
Изключителен набор от нови продукти от Schäffer на Агритехника 2017
Специалистът при товарачите с чисто нови предложение за клиентите си

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news