Нов изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" ще бъде избран преди Коледа. Това заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов преди заседанието на Националния координационен съвет по земеделие, предаде БГНЕС. 
 
Цветанов обясни, че засега не е представил на премиера втората кандидатура за изпълнителен директор на фонд „Земеделие”. Той отказа да коментира дали ще предложи на министър-председателя настоящия и.д. на фонда Ализан Яхова. 
 
Министърът съобщи още, че вече е официално подписано удължаването на програма САПАРД до края на 2009 година. Относно получаванията на плащанията на бенефициентите по програмата, които няма как да станат до края на тази година и ще се наложи да бъдат изплащани и през следващата 2009 година, Цветанов коментира че би провел разговор с банките да проявят разбиране към българските земеделци, но в същото време отчита че се намираме в положение на остра финансова криза. "Това, което може да се направи по програма САПАРД се прави, независимо че искаме бързо да изчистим нещата, ние няма да допуснем претупване и занемаряване на проблемите. Трябва да казваме истината и администрацията да бъде отговорна към парите на българския данъкоплатец", каза още Цветанов. 
 
Относно нередностите по мярка 2 на програмата, той обясни, че ако има системни грешки, България ще трябва да върне между 20 и 22 милиона евро на ЕС. 



Вижте още по темата...