„Бих посъветвал колегите си да не продават маслата си на безценица. Все пак това е отплатата за труда ни“, призова в разговор с Фермер.БГ Калоян Станчев. По думите му прекупвачите са тези, които умишлено държат цените ниски.

Маточината - новият хит сред етеричните култури?


„В момента маслото от маточина се търси на цена 2000-2500 лв./кг. Миналата година беше 3950 лв./кг.“, уточнява Станчев. Той има 50 дка маточина, които стартира да отглежда през есента на миналата година. Спира се на нея заради атрактивните печалби от маслото, които впоследствие излезли неверни. Главният купувач на маслото била американска компания, която в един момент спряла да изкупува маслото от маточина, защото достигнала годишния си лимит.

По думите му тази година излезли много търговци, които предложили продукцията си на много ниска цена.

За да се справи с предизвикателствата на пазара, Станчев е решил да диверсифицира културите. Така започва от тази година да гледа и безсмъртниче.

„За него пазарът уж е осигурен. Реших да пробвам с малко, за да видя наистина ли е така“, казва той.

Калоян Станчев до този момент не е използвал финансиране по европейски програми, или субсидии. Произвежда разсада си сам, има техника, с която сее. Завършил е специалност Растителна защита в Аграрния университет.

„Не ми е трудно да се справям с каквото и да е в земеделието“, казва младият фермер.

Калоян Станчев все още не е реализирал маслото от маточината, тъй като няма търсене. При правилно съхранение може да го задържи до 1-2 години. То запазва качествата си, ако се съхранява в стъклена бутилка или алуминиев контейнер в хладилник без пряка слънчева светлина.