И в началото на тази година селското стопанство е сектора, който дърпа икономиката на България напред. Това сочат данни от официалната статистика за състоянието на икономиката на страната за първото тримесечие на 2012-а година. От началото на Световната икономическа криза през 2008-а година, селското стопанство ежегодно допринася у нас за положителния ръст на БВП и брутната добавена стойност в икономиката на България.

 

Макар и сравнително малък, отчетения положителен ръст от 0,5 % на БВП се дължи както на повишеното вътрешно потребление на дребно, така и на селското стопанство като втори основен фактор в този ръст, който компенсира отрицателните тенденции в редица други сектори. Тези данни за пореден път сочат, че именно селското стопанство в България трябва да се ползва със сериозен стратегически и политически приоритет, още повече заради заетостта, която гарантира.

 

Добрата реколта през 2011 г. засили позициите на селското стопанство в националната икономика. Делът му в БДС нарастна до 5.6 на сто (при 4.9 на сто през предходната година), а този в БВП – до 4.8 на сто (при 4.2 на сто една година по-рано). През последното тримесечие обаче произведената в отрасъла БДС по текущи цени намаля с 3 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г., като делът му в общата БДС и БВП се запази на нивата на предходната година.

 

Сериозният потенциал на земеделието започва да се оценява от бизнеса и да привлича инвестиционния интерес на компании от други браншове, постепенно опровергавайки разбирането, че това е отрасъл с ниска добавена стойност, непривлекателен за инвестиции. Основният проблем на българското селско стопанство си остава липсата на цялостна стратегия за развитието му като ефективна съвкупност от различни подсектори и провеждането на проактивна политика, която да противодейства на набелязаната тенденция към превръщането му в монокултурно (над 90 на сто от площите са заети със зърнени и технически култури, докато тези с плодове и зеленчуци намаляват непрекъснато), се казва в официалния доклад за състоянието на икономиката на България на Центъра за икономическо развитие.