През последните години има сериозен ръст в месодайните животни. Съществуват основни стъпки, които не бива да се пренебрегват от фермерите. Това са оборното отглеждане, пасищния мениджмънт, оборудване, оптимизиране на климата, решения за хранене, поене, решения за почистване, съхранение и оползотворяване на оборския тор и най-накрая машините. Това каза Момчил Тасков, експерт в една от фирмите за оборудване, по време на Стекспо 2018 – форумът за професионалисти в месодайния сектор, организиран от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).
 
 
„Нещо важно е сградния фонд. Оказва се, че когато повечето сгради са на едно ниво и няма стъпала, помещенията трябва да се чистят на 3-4 месеца. Стъпаловидните обори, които са широко разпространени в Германия, са един различен поглед. Те гарантират почистване един път на шест месеца, което спестява много време на фермерите“, обясни Тасков.
 
Друга важна тема е оборския тор и неговото почистване, съхранение и оползотворяване. 
 
„Желателно е да имате шапка за улавяне на водите, които са от дъждове и снегове, за да може да ги прибирате и тях, за да нямате нитратно замърсяване. Хубаво е в определено време да разпръсквате тора. Последният месец има много сериозни проверки от страна на БАБХ, специално за разпръскването на оборския тор. Последните няколко години проверяващите започнаха по-сериозно да се интересуват от изградените торища и най-вече за самото торене“, добави експертът.
 
Тасков акцентира и на електропастирите. Той препоръчва там, където има възможност, да са изграждат постоянни огради с тел.
Поддържането на пасищата бе друга застъпена тема в лекцията на Тасков.
 
„Засега в България има около 10 души, които поддържат пасищата по някакъв правилен ред. Останалите само ги чертаят. Желателно е да имате аератори, които след излизане на животните от пасищата, да влезете да аерирате. На пролет, когато започнете да вкарвате животните в пасищата, отново е желателно да влезете, да разскъсате чимовете и да може да влезете дисково вътре в самата почва, за да има по-добро братене и тревоустой“.
 
Машините за подравнява и подсяване на пасищата също са от особено значение.
 
„Подсяването се прави след първата година след като сте насадили пасището. Много е важно да се спазва това, защото част от тревоустоя се загубва през времето и за да го подобрите, трябва да подсявате“, добави Момчил Тасков.
Спазването на тези прости правила гарантират по-голяма ефективност в месодайните ферми, категоричен е той.