x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Съвети срещу бруцелозата

Стадото в огнището на инфекцията в кюстендилското село Вуково е поставено под карантина

Съвети срещу бруцелозата
Автор: Фермер.БГ
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разпространи съвети към фермерите и потребителите във връзка с откриването на огнище на бруцелоза в кюстендилското село Вуково.
 
 
При периодично изследване на 28 овце в едно стопанство преди три дни е получен положителен резултат за бруцелоза при едно животно. Лабораторното изследване е извършено от референтната лаборатория на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) в София.
 
Експертите на БАБХ предупреждават, че бруцелозата е зооноза, като заразените животни могат да предадат болестта и на хората. Това може да стане чрез консумация на необработени храни от болни животни, при обслужване на заразените и при боравене с добити от болни животни суровини и продукти като вълна, кожи и други. Лечението на бруцелозата е продължително, а заразените хора дълго време остават носители на бактерията и може да разпространяват инфекцията.
 
Агенцията по храните съветва фермерите и потребителите:
 
- Информирайте незабавно обслужващия ветеринарен лекар за всяко умряло или болно животно, както и за предстоящ транспорт на животни от едно стопанство в друго.
 
- Купувайте храни от животински произход единствено от регистрирани обекти. Само така може да сте сигурни в безопасността на предлаганите продукти.
 
- Консумацията на мляко и месо, както и на продукти от тях, за които няма гаранции за произход или за здравен статус на животните, от които са добити, представляват сериозен риск за всички, на които се предлагат храните.
 
- Термичната обработка на суровото мляко и месо са добра защита срещу бактерията, която е причинител на бруцелозата. Затова за лична консумация в домашни условия млякото трябва да се вари, а месото да бъде добре изпечено, за да са безопасни.
 
От БАБХ допълват, че на 18 септември от всички дребни преживни животни в село Вуково, община Бобошево, област Кюстендил, са взети кръвни пробни. Резултатите от тях се очакват в близките дни. Дотогава животните ще останат под карантина.
 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Бруцелоза и нюкясълска болест у нас от началото на септември
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news