x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Съседите ни стимулират младите фермери, за да изберат Македония пред чужбина

Страната готви стратегия за дългострайното развитие на сектора

Съседите ни стимулират младите фермери, за да изберат Македония пред чужбина
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Работим усилено, за да изградим стратегия за сектор „Животновъдство“ през следващите години. Тя ще стимулира най-вече семейното фермерство и младите. В момента, за съжаление, светът е устроен така че всеки гледа къде дават повече пари, младите избират да заминат в чужбина и да работят за някого, вместо да останат в родината си, още по-малко пък да се занимават със селско стопанство. Затова искаме да приложим схеми, с които да стимулираме младите да изберат Македония пред чужбина. Това каза Моме Младеновски, съветник в сектор земеделска политика в Министерство на земеделието в Македония за Фермер.БГ.
 
 
"За 5 години в сектора повишихме продуктивността на животните си, но в същото време броят на животните се понижи. В същото време хората, заети в сектора намаляват. Работната ръка е един от основните ни проблеми. Младите хора, ангажирани в сектора също не са много. 
 
Искаме да развиваме и селекцията. Тя от своя страна е труден и дълъг процес. Имаме това предвид и изготвихме стратегия за развитие през следващите 10 години", разказа той.
 
 
В основата на всичко обаче стои фамилното фермерство.
 
"Искаме да развиваме семейното фермерство – малки ферми, с малко животни, обикновено стопаснисващи се от семейството, тъй като както казах и по-рано работната ръка наистина е проблем. Смятам, че именно фамилното фермерство ще задържи и младите по райони", каза Младеновски.
 
Експертът, който е и фермер, стопанисващ 500 овце, обясни по какъв начин страната подпомага младите, искащи да се занимават с животновъдство към момента. 
 
"Имаме мярка, с която помагаме младите хора, които искат да започнат да се занимават с животновъдство. Стимулираме ги като им отпускаме 10 000 евро да започнат бизнес. След това обаче имат много възможности, да използват субсидиите от нашите схеми. А в момента обмисляме и специална схема изцяло насочена към младите овцевъди. 
 
Имаме директни плащания, както и схеми за развитие на селските райони. Имаме схема за биологичните производители, както и за стимулиране на местните породи. Схемите ни са почти сходни с тези, които България прилага, но субсидиите, които ние отпускаме са двойно по-ниски". 
 
 
Македония има около шестстотин хиляди овце и четири хиляди фермери, заети в Овцевъдството.
 
"Породите у нас са Асаф, като имаме и кръстоски, както и традиционни месни породи, на които държим най-много. Асаф е много продуктивна порода, но в Македония, тези овце не могат да приспособят напълно. Внесохме породата преди около 3-4 години и все още не повече от 5 ферми гледат Асаф. 
 
За да добиете представа най-голямата ферма в Македония е от 8 000 животни, а средни ферми ние наричаме тези с около 1000 до 5000 животни. 
 
Разчитаме основно на директните продажби. Те са най-развити у нас , тъй като фермерите изграждат доверие в своите клиенти и откриват своята ниша. 
 
Но за нас е много важно да изградим два начина за развитие на сектора – комерсиално (големите индустриални ферми) и традиционно отглеждане на животните. Като цяло искаме да обвържем селския туризъм с програмата за развитие на селските райони, тъй като смятаме, че много важно е не само да взимаме субсидии, но и да изградим ниша, от която да идват средства, а според нас това е селският туризъм", разясни Младеновски.
 
През тази и следващата година Македония ще изготви стратегия 2020-2027, като в документа ще се прецизират различни мерки за развитие на сектора, както и за внедряване на иновации и стимулиране на младите в селското стопанство. 
 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Показахме на македонски фермери как се „трошат“ пари
 
Дамите в селското стопанство: Емилия Петкова
22.02.2019 | 3165 прочитания
Дамите в селското стопанство: Емилия Петкова
Разчитаме най-вече на себе си, за да запазим качеството на продукцията, споделя производителката

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news