x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Само собственици с над 51% земя ще сключват договори за аренда

Вчера от земеделската комисия приеха промени, свързани с отдаването на земя под аренда

Само собственици с над 51% земя ще сключват договори за аренда
Автор: Фермер.БГ

Депутатите от аграрната комисия в парламента приеха вчера на второ четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Така беше прието само собствениците с дял над 51% земеделска земя ще могат да сключват догори за аренда на земята.

 

МЗХ публикува проект на Закона за земеделските земи

 

Исканата промяна в закона е вследствие на това, че в момента нормативната база е така уредена, че собственик и с един процент идеални части земя може да сключва договори със земеделски производители.

 

От Асоциацията на земеделските производители в България нарекоха това „крайно рестриктивно“, но въпреки това промените бяха гласувани единодушно. Целта на народните представители е да внесат закона в пленарна зала в рамките на този парламент.

 

 

Пасища, мери и ливади трябва да се регламентират в нова процедура. Окрупняването ще става по споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти с регистрирани пасищни животни. Споразумението ще се актуализира ежегодно до 20 декември на следващата календарна година. Предложението в това разпределение да бъдат изключени стопанствата с коне беше оттеглено.

 

Промените предвиждат имотите, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от техните собственици, т. нар. бели петна да се разпределят между ползвателите. Изключение тук са земите в държавния и общинския поземлен фонд.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Христо Христов: Цената на земеделската земя ще остане стабилна
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news