Съдят земеделския производител от монтанското село Стубел Тошко Въртинков за измама с европари. Според обвинението, той опитал да прибере с фалшиви документи от фонд “Земедлие” 320 000 лева. Престъплението е извършено през 2007 и 2008 г., посочва прокуратурата.

 

Въртинков кандидатствал за субсидии, като в документите посочил, че обработва над 1000 дка земя в Стубел. Преди да бъдат отпуснати парите специалисти проверили нивите с джи пи ес. Така констатирали, че през 2007 г. земеделецът не е обработвал заявените площи, а следващата година е гледал към 200 дка. Въз основа на събраните материали на икономическа полиция от прокуратурата приели, че има извършено престъпление. Въртинков е категоричен , че не е представял фалшиви данни.

 

Той разполага със свидетели, че е обработвал посочените в документите ниви. От Икономическа полиция огласиха също, че 71 фермери от Монтанско са подали документи с невярно съдържание, за да вземат по-големи субсидии. Част от образуваните досъдебни производства са приключени и предадени на прокуратурата.