Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Съдът отменя правила за подмярка 4.1 с бюджет 237 млн. евро

Решението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок

Съдът отменя правила за подмярка 4.1 с бюджет 237 млн. евро
Автор: Фермер.БГ
Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата за изменение на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ от европейската Програма за развитие на селските райони (ПРСР), чийто бюджет е 237 млн. евро.
 
 
Решението на съда е от 17 октомври 2017 г. по жалба на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) с председател Явор Гечев. То не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.
 
Според жалбата на НСЗКБ, аграрното министерство под ръководството на бившия министър Десислава Танева е допуснало редица административни пропуски и е взело незаконосъобразни решения.
 
Нарушени са три европейски директиви и редица административни срокове.
 
Комитетът за наблюдение на ПРСР 2014–2020 г. е взимал неприсъствени решения, което е в строг разрез с правилата. Всяка европейска програма има подобен комитет, който е колективен орган за наблюдение на действията по дадена програма. Членовете ѝ се назначават от министъра, като в него влизат учени, общественици и представители на неправителствения сектор.
 
В решението на ВАС е записано, че са допуснати съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на спорната наредба във връзка със задължителното участие на консултативен орган – Комитета за наблюдение на ПРСР 2014 – 2020 г.
 
Съдът отбелязва също, че не са спазени срокове от страна на МЗХ за публикуване на проект за изменение и допълнение на наредбата. Направени са административни нарушения и пропуски. "Въпреки обема на представените от администратиния орган доказателства, нито едно от тях не съдържа данни на компетентния орган по смисъла на чл.28 ЗНА да е предоставен проектът на нормативния акт заедно с мотивите, съответно доклада към него, по смисъла на чл.28, ал.1 ЗНА, респ. тези документи да са обсъдени от органа. Голяма част от представените доклади и справки са без дата."
 
Наредбата за измененията, свързани с подмярка 4.1, е изготвена през 2016 г. и засяга две основни направления. От една страна се вдига таванът на проектите от 1 млн. лева на 1,5 млн. лева, а от друга се правят допустими за подпомагане инвестициите за напояване в стопанствата.
 
Националния съюз на земеделските кооперации изразява загриженост, че при решение на съда на втора инстанция всички пари по програмата са застрашени и няма да бъдат изплатени от Европейския съюз. 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Анализ на ДФЗ за приема от 2015 г. по подмярка 4.1
 
Остават 5 дни за подаване на данъчните декларации от фермерите
25.04.2018 | 8225 прочитания
Остават 5 дни за подаване на данъчните декларации от фермерите
Почти половината от декларациите за доходите на физически лица тази година са подадени по интернет

Ще кандидатствате ли по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани”?

news