С началото на 2012-а г. се забранява продажбата на яйца от кокошки в клетки .От 1 януари 2012 г. по магазините в страните от Европейския съюз влиза в сила забраната за продажба на такива яйца. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали, цитиран от агенция Reuters. Производителите обаче ще могат да продадат произведените яйца на преработвателни предприятия от хранително-вкусовата промишленост.

 

"Европейската комисията не планира да отлага крайния срок за въвеждане на забраната. Вложените вече инвестиции и усилия, както и доверието на потребителите, не трябва да бъдат подкопавани", каза през октомври Джон Дали. Вместо обаче да принуди производителите, които не спазят крайния срок, да унищожават яйцата, Брюксел им разреши да ги пласират на преработвателни предприятия.

 

Около 30% от българските птицеферми вече са преоборудвани. Тези обаче, които не успеят да спазят сроковете, ще бъдат затворени, съобщиха в края на миналата година от Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ.

 

В България обаче се внасят нерегламентирано яйца от други европейски страни и вносните яйца са от т.нар „клас Б”, предназначен за преработка. В ЕС тези яйца е забранено да се предлагат за прясна консумация. Въпреки това, недобросъвестни търговци намират начини за продажбата им на потребителите. Производителят даде пример, че има държави в ЕС, които внасят фураж, за да изхранват птиците, а след това изнасят яйца за продажба. В резултат на това, тези яйца се продават на пазара на цени, естествено по-ниски от тези на българските производители, които спазват всички изисквания на ЕС и предлагат единствено яйца ”клас А”, разрешени за прясна консумация, алармираха още от Браншовия съюз на производителите на яйца.