x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

С 22,5% е паднал износът на аграрна продукция от ЕС за Русия

Най-засегнат е износът на плодове и млечни продукти

С 22,5% е паднал износът на аграрна продукция от ЕС за Русия
Автор: Фермер.БГ
Износът на аграрна продукция и храни от Европейския съюз за Русия през последните три години е отбелязал спад с 22,5%, съобщиха от електронното издание agrarheute. 
 
 
Според оценките на експертите от 2014 година насам износът на продукция за руския пазар е отбелязал спад с 15,7% годишно. След въвеждането на икономическите санкции експортът е паднал с 10,7% между 2014 и 2016 година, което е около 30 млрд. евро. Това е дял от 40% от общия спад в експорта от ЕС. 
 
Най-силен удар е понесъл износът на плодове и млечни продукти. След въвеждане от Москва на ответните мерки, само Австрия е загубила 1 млрд. евро от нереализиран износ на храни и аграрна продукция, а нивото на експорта е паднало с 9,5%. 
 
Сред най-засегнатите от санкциите страни са Кипър,Гърци и Хърватия, чиито износ за руския пазар за последните три години е спаднал с между 34,5 и 21%. В абсолютни стойности най-големи загуби са понесли Германия, -11,1 млрд. евро, Полша и Великобритания с по -3 млрд. евро. 
 
Компаниите са били засегнати най-силно от икономическите санкции и затварянето на руския пазар през 2014 година, докато през следващите две години са успели да се преориентират към пазари на трети страни.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Откриха още фипронил в Германия
 
Агроиновации: Опазване на биоразнообразито за по-продуктивни пасища
22.09.2018 | 1033 прочитания
Агроиновации: Опазване на биоразнообразито за по-продуктивни пасища
1000 португалски фермери са засявали на площ от 50 000 хектара различни смесени, бобови и други култури с цел поддържане на по-голямо биологично разнообразие в пасища

Трябва ли да се плащат данъци върху субсидиите?

news