Днес в писмо, изпратено до медиите, от партия Ред Законност и Справедливост ( РЗС ) заявяват, че подготвят сигнал към прокуратурата за злоупотреба с власт и търговия с влияние за организирана престъпна група в Министерството на земеделието и храните ( МЗХ ) под прякото ръководство на Мирослав Найденов.

 

В съобщението се казва още :

" Призоваваме всички ощетени граждани и хора, на които е търсен подкуп от тази група да представят факти и данни в централата на РЗС не по-късно от 15-и Март.


РЗС смята, че когато излезе истината Калина Илиева може да се окаже положителен за корупционната среда ентомологичен субект, а Министъра на земеделието опасен трипс, който смуче корупционен сок от фаза вретенене до цъфтеж на всяка обществена поръчка в системата на МЗХ. При евро проектите се нахвърля главно върху последния обвивен лист, чрез който си гарантира поне 20% комисионна. Кметове от монтанска, хасковска и пловдивска област знаят подробности. И други разследващи органи разполагат със сведения за развиващи се корупционни практики, но истината се прикрива и премълчава.


РЗС не приема поредния опит на земеделския министър да се оправдава нападайки Калина Илиева. Дали е имала диплома или не, е далеч по-маловажно отколкото корупционните действия и практики на споменатата по-горе престъпна група."

 

В съобщението до медиите липсва конкретика, но то съвпада с брожението, което тече в аграрните среди през последните 2 месеца за евентуално решение на Бойко Борисов да смени аграрния министър с нов. Някои от спряганите имена в общественото пространство са тези на Ивайло Тодоров, бивш председател на Асоциацията на земеделските производители ( АЗПБ ) и на Николай Киров, който пък е зам.председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ).