Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Русия засилва контрола върху лекарствата в животновъдството

Необходима е пълна електронна проследимост по пътя на лекарствата от тяхното производство до фермите

Русия засилва контрола върху лекарствата в животновъдството
Автор: Фермер.БГ
Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол на Русия - „Россельхознадзор“, забрани от 1 декември 2017 г. вноса на свинско и говеждо месо от Бразилия. Причината беше, че в тези продукти е открит забранения стимулант на растежа – хранителната добавка рактопамин.
 
 
 
Проблемът с контрола върху употребата на лекарства в животновъдството трябва да бъде разгледан систематично, като се използват методи за електронно отчитане, контрол и наблюдение, коментира депутатът от Държавната Дума на Руската федерация и федерален координатор на проекта "Руска село" Владимир Плотников.
 
"Добре известно е, че в съвременното животновъдство широко се използват лекарства, включително антибиотици. При това много от тях не са безопасни за хората - те се натрупват в организма на животното и може да се запазят дори след топлинната обработка на месото и млякото“, казва депутатът, цитиран от agroxxi.ru.
 
Руското законодателство забранява използването на широк спектър от такива лекарства. Ако те бъдат открити във вносни продукти, доставките се прекратяват. По тази причина на 1 декември „Россельхознадзор“  забрани вноса на свинско и говеждо месо от Бразилия.
 
„Нуждаем се от пълна прозрачност в производството и употребата на лекарства,  в това число и на антибиотици, използвани за добитъка. Необходима е електронна проследимост по целия път на тези лекарства от тяхното производство до приложението им. Трябва да има пълна информация за всяко животно - какви лекарства е получило и в какви дози“, обясни Владимир Плотников. По думите му само по този начин ще може да се гарантира безопасността на животинските продукти за потребителите. 
 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Новости за животновъдите на БАТА АГРО 2017 (видео)
 

Ще кандидатствате ли с проект по предстоящия прием по мярка 9 от ПРСР?

news